Tolgan Jumalanäidin ikoni ilmestyi elokuun 8. päivänä 1314 Rostovin piispa Prokrokselle (skeemassa sai nimen Trifon). Hän meni hiippakuntaansa vierailulle Valkeajärven (Valgjärven) ympäristöön ja sieltä pitkin Sheksna- ja Volga-jokien rantapengertä Jaroslaviin. Hän pysähtyi sen jälkeen, kun oli saanut 7 yön eron Jaroslaviin Volgan oikealla rantapenkereelle, missä vastapäätä virtaa Tolga-joki.

Keskiyöllä, kun kaikki muut nukkuivat, pyhä Prokros heräsi ja näki kirkkaan valon valaisevan aluetta. Valo eteni tulisesta saarekkeesta joen toisella rannalla ilmestyneen sillan suuntaan. Pyhä herätti henkilökuntansa ja meni joen poikki toiselle rannalle ja lähestyi tulista saareketta, missä hän näki pyhän Jumalansynnyttäjän ikonin riippuvan ilmassa. Hämmästyneenä ihmeestä pyhä rukoili pitkään ja kun hän palasi takaisin, hän unohti ottaa mukaan henkilökuntansa.

Seuraavana päivänä aamupalveluksen jälkeen kun pyhä Prokoros valmistautui jatkamaan matkaansa veneellä, he alkoivat etsiä kadonnutta henkilökuntaansa, mutta eivät löytäneet heitä mistään. Silloin pyhä muisti, että hän oli unohtanut henkilökunnan joen toiselle puolelle, jonka poikki oli mennyt ihmeellinen silta. Samalla hän paljasti, mitä oli tapahtunut ja lähetti palvelijoitaan veneellä joen toiselle puolelle. He tulivat takaisin ja kertoivat nähneensä metsässä Jumalanäidin ikonin ripustettuna puunoksaan heti siellä olevan piispan henkilökunnan viereen.

Pyhä ylitti nopeasti joen seurueensa kanssa ja tunnisti ikonin, joka oli ilmestynyt hänelle. Sitten rukoiltuaan ikonin edessä, he selvittivät, missä tämä paikka oikeastaan sijaitsi ja päättivät perustaa paikalle kirkon. Kun Jaroslavin ihmiset kuulivat tästä, he lähtivät joukolla ilmoitetulle paikalle. Keskipäivällä kirkko oli jo melkein valmiiksi rakennettu ja illalla pyhä Prokoros pyhitti sen Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian temppeliinkäymisen muistolle ja asetti paikoilleen siellä ilmestyneen ikonin ja perusti sille oman juhlapäivän ilmestymispäivälle. Pyhä Prokoros rakennutti myöhemmin lähelle tätä kirkkoa Tolgan luostarin. Pyhä Prokoros kuoli syyskuun 7. päivänä 1328.

Ortodoksinen kirkko muistelee Tolgan Jumalaäidin ikonia aina vuosittain heinäkuun 18. päivänä. Tolgan Jumalanäidin ikonia muistellaan siis myös 8. päivänä elokuuta.
Back

PayPal