Pyhä suurmarttyyri Panteleimon syntyi noin vuonna 275 Nikomedeiassa, Marmaran meren rannalla ja sai kasteessa nimen Panteleon (kaikessa leijona). Nimi muutettiin myöhemmin Panteleimoksi (armelias kaikille). Nimi kuvaa hyveitä, joista pyhä marttyyri oli tullut kuuluisaksi.

Kirkko ylistää suurmarttyyri Panteleimonta sielujen ja ruumiitten parantajana. Panteleimon oli nuorena etevän lääkärin Eufrosynoksen oppilaana. Samanaikaisesti pyhä Hermolaos kertoi hänelle Jumalan johdatuksesta ja hyvyydestä. Panteleimon teki lääkärin oppien ja Jumalan armon kautta ihmetekoja ja parannuksia. Kaikki, jotka hakivat häneltä apua, parantuivat eikä hän ottanut potilailtaan maksua.

Keisari Maksimianus antoi noin vuonna 305 käskyn mestauttaa parantajan miekalla hänen kristinuskonsa johdosta ja hän oli kuollessaan vain noin 30-vuotias.

Ortodoksinen kirkko muistaa suurmarttyyri ja parantaja Panteleimonia vuosittain 27. heinäkuuta. Pyhällä Athosvuorella on venäläinen Pyhän Panteleimonin luostari, jossa vuotuinen muistojuhla alkaa jo kuusi päivää aiemmin vietettävällä esijuhlalla. Luostarissa säilytetään osaa marttyyrin pyhistä reliikeistä.

Suurmarttyyri ja parantaja Panteleimon tunnetaan erityisesti lääkäreiden suojeluspyhänä.
Back

PayPal