Tiihon Zadonskilainen (käytetään myös muotoa Sadonskilainen), Voronezin piispa syntyi vuonna 1724 pienessä Korotskin kylässä Novgorodin alueella. Hänen maallinen nimensä oli Timofei. Hänen isänsä kuoli Timofein ollessa kovin nuori ja perhe joutui suureen ahdinkoon äidin yksinhuoltajuudessa.

Äiti suunnitteli jo lapsiensa antamista toisiin perheisiin, muun muassa Timofei oli tarkoitus sijoittaa ajurin perheeseen naapuriin, mutta isoveli Pietari ilmoitti lähtevänsä vaikka kerjuulle, ettei tätä tarvitsisi tehdä. Uutterasti kamppaillen ja kovasti työtä tehden perhe selvisi ja Timofei lähetettiin Novgorodin hengelliseen alkeiskouluun 13-vuoden iässä.

Vuonna 1740 hänet hyväksyttiin valtion tuella Novgorodin seminaariin, jonka hän selvitti erinomaisesti vuonna 1754 ja hänestä tuli tuon seminaarin opettaja, ensin kreikan kielessä myöhemmin retoriikassa ja filosofiassa.

Vuonna 1758 hän meni luostariin ja hänet vihittiin munkiksi nimellä Tiihon. Vuonna 1758 hän muutti Tveriin ja hän sai Zeltikovin luostarissa arkkimandriitan arvon ja nimitettiin myöhemmin Tverin hengellisen seminaarin rehtoriksi ja Otrotshin luostarin igumeniksi.

Myöhemmin hänet valittiin Novgorodin apulaispiispaksi, nimikkeellä Käkisalmen ja Laatokan piispa, mihin tehtävään hänet vihittiin vuonna 1761. Vuonna 1763 Tiihon siirrettiin Voronetzin piispaksi, jossa tehtävässä hän toimikin sitten neljä ja puoli vuotta ja sai aikaan alueellaan huomattavia hengellisiä ja hallinnollisia uudistuksia.

Terveydellisistä syistä johtuen hän erosi tehtävästään ja siirtyi ensin Tolshevskin luostariin ja myöhemmin vuonna 1769 Zadonskin luostariin, jossa oleskeli kuolemaansa saakka. Pyhä Tiihon Zadonskilainen kuoli elokuun 13. päivänä vuonna 1783. Ortodoksinen kirkko muistelee vuosittain pyhää Tiihon Zadonskilaista hänen kuolinpäivänään 13. elokuuta.
Back

PayPal