Pyhittäjä Mikael, Jerusalemin patriarkaatin synkellos (18.12.)

Vuonna 761 Jerusalemissa syntynyt pyhä Mikael meni jo varhain kristinuskon kilvoittelun tielle. Opiskeltuaan pyhiä kirjoituksia hän vihkiytyi munkiksi Pyhän Sabbaksen (5.12.) luostariin.

Nöyränä ja itsensä unohtaen hän kilvoitteli vuosikausia ankarasti ja 12 vuoden kuluttua hänet vihittiin papiksi ja hän vetäytyi luolaan kilvoittelemaan ja opettamaan oppilaitaan.

Synkelloksen arvon Jerusalemin patriarkaattiin hän sai 50 vuoden iässä. Tämä arvonimi tarkoitti, että hän oli oppinut teologi, joka on hiippakunnan piispan jälkeen seuraavana arvojärjestyksessä. Nykyisin tittelinä käytetään nimitystä protosynkellos.

Pyhä Mikael asettui asumaan luostariin lähelle Pyhän haudan kirkkoa. Monenlaisten vaiheiden jälkeen pyhä Mikael joutui maanpakoon Bityniaan ja sieltä vankilaan Konstantinopoliin seitsemäksi vuodeksi.

Vainojen loputtua vuonna 842 vangittuja vapautettiin ja karkoitettuja kutsuttiin takaisin. Pyhästä Mikaelista haluttiin tehdä patriarkka, mutta hän luopui tehtävästä oppilaansa Methodioksen (14.6.) hyväksi. Pyhä Mikael nimitettiin Khoran luostarin igumeniksi.

Pyhä Mikael kuoli 4. päivänä tammikuuta 846. Hänen muistopäiväkseen tuli hänen viimeisen sairautensa alkamispäivä 18. joulukuuta. Pyhä Mikael on kirjoittanut mm. pyhän Johannes Damaskolaisen elämäkerran.
Back

PayPal