Pyhittäjä Trifon Petsamolainen (Kuolalainen) (venäjäksi: Трифон Печенгский, Кольский / Trifon Petšengskij, Kolskij, koltaksi: Pââˊss Treeffan) kilvoitteli 1500-luvulla Kuolan niemimaalla ja Lapissa. Häntä kunnioitetaan Petsamon luostarin perustajana.

Trifon, siviilinimeltään Mitrofan, syntyi pappisperheeseen Toržokin kylässä Keski-Venäjällä vuonna 1495. Hän tunsi jo nuorena halua palvella Jumalaa ja vetäytyä viettämään erakkoelämää. Jumalan johdatuksesta hän tavallisena maallikkona lähti pohjoiseen Petsamojoelle villien saamelaisten pariin saarnaamaan ja sanaa julistamaan.

Monenlaisten vaikeuksien ja koetun vihamielisyyden ja väkivallankin jälkeen Mitrofan vakiinnutti asemansa pohjoisessa. Etenkin näin kävi sen jälkeen, kun hän sai toverikseen Solovetskin luostarin munkin nimeltään Feodorit, joka osasi saamelaisten kieltä.

Hän pyysi ja sai Novgorodin arkkipiispalta luvan perustaa kirkon Pyhän Kolminaisuuden kunniaksi pohjoiseen. Vuonna 1533 pappismunkki Ilja tuli pohjoiseen ja vihki kirkon ja samalla Mitrofan vihittiin munkiksi nimellä Trifon ja hän alkoi johtaa Pyhän Kolminaisuuden luostaria Petsamojoen varrella levittäen samalla voimallisesti kristinuskoa pohjoisen asukkaille.

Vierailtuaan Moskovassa Trifon sai avustuksia tsaari Iivana Julman pojalta Feodorilta ja näiden turvin luostari saattoi jatkaa toimintaansa. Avustuksien turvin rakennettiin myös kirkko Boriksen ja Glebin muistoksi Paatsjoen suuhun.

Trifon kuoli 88-vuotiaana vuonna 1583 vietettyään noin 60 vuotta saamelaisten keskuudessa. Hänen muistopäivänsä on joulukuun 15. päivä. Häntä muistellaan myös Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.
Back

PayPal