Autuas Maksim Moskovalainen, Kristuksen tähden houkka eli Moskovassa 1400-luvulla, kun mongolit hyökkäsivät Venäjälle, taudit, kuivuu ja nälkä vaivasivat kansalaisia ja tekivät elämästä vaikeaa kaikille.

Hänen vanhemmistaan tai perheestään ei tiedetä mitään. Pyhä Maksim valitsi yhden vaikeimmista ja hankalimmista poluista pelastukseen, ottaessaan harteilleen Kristuksen hullun maineen.

Niukkoihin vaatteisiin läpi vuoden pukeutunut pyhä Maksim on jättänyt jälkeensä useita helposti uskoa opettavia lausahduksiaan, joilla hän yksinkertaisella tavalla levitti nöyryyttä ja kristillistä pelastusta. Vaatetuksestaan hän sanoi, että "talvi on kova, mutta Paratiisi on makea."

"Jos sinua lyödään aiheellisesti, tunnusta syyllisyytesi ja kumarra syvempään. Kärsivällisyyden palkaksi Jumala antaa sinulle pelastuksen", Maksim saattoi sanoa kovia kokeneelle ihmiselle. Rikkaita ja ylhäisiä hän suomi sanan miekallaan lähes päivittäin. "Talossa on ikoni nurkassa, mutta omatunto on myyty" - "Älä itke sinä, joka lyödään, vaan itkekää te, joita ei lyödä." - "Olkaamme suvaitsevaisia, ja tällöin viimeinkin olemme ihmisiä." - "Vähitellen jopa vihreä puu palaa." - "Jumala antaa pelastuksen, jos kannamme kaiken kärsivällisesti."

Autuas Maksim kuoli vuonna 1434 ja hänet haudattiin Pyhien Boriksen ja Glebin kirkkoon, missä pian kuoleman jälkeen haudalla alkoi tapahtua ihmeitä. Vuonna 1568 kirkko paloi ja hänen hänen reliikkinsä löydettiin maatumattomina ja siirrettiin uuteen hänelle pyhitettyyn kirkkoon.

Ortodoksinen kirkko muistelee autuasta Maksim Moskovalaista aina vuosittain hänen omana muistopäivänään marraskuun 11. päivänä.
Back

PayPal