Pyhä Agatha Palermolainen (tunnetaan myös nimellä Agatha Catanialainen) oli kristitty marttyyri, joka koki marttyyrikuoleman noin vuoden 250 tienoilla Cataniassa. Agatha oli syntynyt mahdollisesti Cataniassa tai Palermossa nykyisessä Italiassa. Hän on Catanian suojeluspyhä.

Kristityn legendan mukaan roomalainen hallitsija rakastui Agathaan, joka ei kuitenkaan pitänyt kosijastaan ja joutui tämän vuoksi vainotuksi uskonsa vuoksi. Kidutuksessa Agathalta hakattiin pois rinnat ja siksi hänet usein kuvataan kantamassa leikattuja rintojaan. Rintojen muodon vuoksi hänet mainitaan kellontekijöiden suojeluspyhänä, nykyisin myös rintasyöpäpotilaiden suojeluspyhänä. Pyhä Agatha on myös Maltan valtion suojeluspyhä, sillä hänen esirukouksiensa sanotaan pelastaneen Maltan turkkilaisten hyökkäykseltä vuonna 1551.

Agatha selvisi kidutuksista hengissä ja raivostunut hallitsija määräsi hänet poltettavaksi roviolla. Tuli kuitenkin maanjäristys ja Agatha selvisi polttamisestakin hengissä. Hän kuoli myöhemmin vankilassa.

Ortodoksinen kirkko viettää pyhän Agatha Palermolaisen muistopäivää vuosittain helmikuun 5. päivänä. Roomalaiskatolisessa maailmassa nunnat leipovat tuoksi päiväksi rinnan muotoisia pullia pyhän Agathan muistoksi.

Tropari, 4.säv.

Kirkko huutakoon tänään puettuna kalliiseen purppuraan, joka on kudottu puhtaan marttyyri Agathan verestä: Iloitse Agatha, Sisilian ylpeys!

Kontakki, 2.säv.

Sinun kunniakas ruumiisi temppeli | on tullut sieluillemme parannuksen lähteeksi, | ja me uskovaiset kaikki huudamme sinulle: | Neitsytmarttyyri, kunniakas Agatha, || rukoile lakkaamatta Kristusta Jumalaa meidän kaikkien puolesta.
Back

PayPal