Pyhittäjä Abraham Qidunalainen syntyi Mesopotamian Edessassa 200-luvun lopulla varakkaaseen perheeseen, jossa vanhemmat pakottivat pojan avioon vastoin hänen tahtoaan.

Pian häiden jälkeen Abraham jätti kaiken ja asettui asumaan pieneen majaan kaupungin ulkopuolelle. Sukulaisten löydettyä hänet ja vanhempien tajuttua Abrahamin vakaumus, häntä ei enää estelty. Abraham muurasi itsensä majaan ja jätti seinään pienen aukon, josta häntä ruokittiin. Hänen majansa luona vieraili ajoittain ihmisiä saamassa häneltä opetusta.

Samaan aikaan alueen piispa yritti epätoivoisesti saada Bet Qidunan asukkaat kääntymään kristityiksi, mutta turhaan. Silloin he kääntyivät Abrahamin puoleen ja pyysivät häntä tulemaan kaupunkiin saarnaamaan ja käännyttämään ihmisiä pappina. Vastoin tahtoaan Abraham suostui ja sai aikaan hyvä tuloksia kaupungissa käännyttäen lukuisia ihmisiä kristinuskoon. Saatuaan asiat jonkinlaiseen kuntoon, hän palasi vaatimattomaan majaansa.

Samoihin aikoihin Abrahamin veli kuoli ja hänen tyttärensä Maria tuli Abrahamin huollettavaksi. Abraham rakensi hänelle pienen keljan lähistölle ja opetti Mariaa kristinuskon asioissa. Kuitenkin Maria lankesi kerran erään maunkin kanssa ja pakeni sen seurauksena kaupunkiin, jossa hänen elämänsä edelleen vain huononi, kun hän eli siellä katunaisena.

Saatuaan tietää Marian kohtalosta, Abraham pukeutui vastoin vakaumustaan sotilaaksi ja meni kaupunkiin ilotaloon, missä Maria työskenteli. Hänelle katettiin ateria ja tuotiin ensimmäisen kerran viiteenkymmeneen vuoteen viiniä, minkä jälkeen hän meni Marian kanssa huoneeseen, telkesi oven ja kertoi Marialle, kuka hän oli. Maria kauhistui ja häpesi suunnattomasti tilaansa, mutta Abraham pyysi Mariaa palaamaan takaisin ja hän ottaisi kantaakseen Marian tuskan ja häpeän kaikesta Marian lankeemuksesta.

Kuunneltuaan Abrahamia, Maria alkoi katua kyynelten virratessa hänen silmistään. Hän jätti taakseen synnillisen elämänsä ja palasi erakkoelämään, missä hän sitten elikin lopun elämäänsä katuen. Jumala antoi hänelle anteeksi ja antoi samalla myös ihmeiden tekemisen armolahjan.

Pyhä Abraham kuoli vuonna 367 rauhallisesti ja Maria kuoli viiden vuoden päästä. Pyhä Efraim Syyrialainen, joka tunsi heidän kilvoitteluaan, kertoi heidän elämästään ja kilvoituksestaan.

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjiä Abraham ja Maria Qidunalaisia aina vuosittain heidän omana muistopäivänään lokakuun 29. päivänä.
Back

PayPal