Marttyyrien Pegasios, Aftonios, Akidynos, Elpidoforos ja Anempodistos elämänvaiheet liittyvät yhteen kaikista verisimpää kristittyjen vainojen kauteen Persiassa vuosina 339-379.

Pagasios, Akindynos ja Anempodistos olivat Persian kuningas Šapur III (309-379) hovimiehiä ja hänen palveluksessaan. Kristittyjen vainojen alkaessa he vetäytyivät hovista ja kristityt kokoontuivat omiin kokouksiinsa heidän kotonaan, missä he tukivat ja vahvistivat kaikkia persialaisia kristittyjä pysymään lujina kristittyinä.

Pian heidät kuitenkin pidätettiin ja vietiin kuninkaan luo kuulusteltavaksi. Turhien taivutteluyritysten jälkeen heitä kidutettiin monella tapaa, mutta Kristus lievitti heidän kipujaan ja tuskaansa ja he kestivät kaiken vahingoittumattomina.

Aftonios oli kidutuksissa mukana oleva sotilas, joka nähtyään urheat marttyyrit, sanoi: "Suuri on kristittyjen Jumala" ja ilmoitti kääntyvänsä kristityksi. Hän pyysi esirukouksia marttyyreiltä, mutta he pyysivätkin Aftoniosta rukoilemaan Herraa, koska hän menisi heidän edellä kirkkauteen. Aftonios mestattiinkin heti sen jälkeen.

Elpidoforos oli hallitusmies, joka oli ollut salaa kristitty ja nyt hän astui kansan joukosta moittimaan kuningasta ja puolustamaan marttyyreja. Tämän nähdessään kuningas raivostui ja käski tappaa kaikki kristityt katkaisemalla heiltä kaulat. Näin tapahtui ja tuona päivänä tapettiin noin 300 kristittyä, jotka kaikki tunnustivat Kristuksen Jumalakseen.
28 sotilasmarttyyria

Pegasioksen, Akindynoksen ja Anempodistoksen kidutusta jatkettiin, mutta tulokset olivat kiduttajien kannalta heikkoja. Hei pysyivät hengissä ja julistivat Jumalan Sanaa.

Kiduttajina olleet sotilaat alkoivat napista, sillä he eivät pitäneet tapahtumia oikeudenmukaisina ja hekin halusivat kääntyä kristityiksi. Marttyyrien innostamana näin tapahtuikin ja sotilaat hylkäsivät maallisen kuninkaan ja astuivat taivaallisen kuninkaan palvelukseen. Rukoillen he jättivät aseensa, tekivät ristinmerkin ja hyppäsivät tuliseen pätsiin yhdessä kolmen marttyyrin kanssa. Tämä kaikki tapahtui noin vuonna 345.

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhiä marttyyreja Pegasiosta, Aftiniosta, Akidynosta, Elpidoforosta ja Anempodistosta sekä 28 Persian sotilasmarttyyria aina vuosittain heidän omana muistopäivänään marraskuun 2. päivänä.

Tropari, 2.säv.

Siunattu on maa, joka kostutettiin verellänne | ja pyhä se asunto, joka vastaanotti henkenne. |Te voititte vihollisen kilpakentällä ja saarnasitte rohkeasti Kristuksesta. | Anokaa Häntä pelastamaan sielumme, || sillä Hän on hyvä, oi voittoisat marttyyrit.

Kontakki, 4.säv.

Sinä otit vastaan Jumalankantaja marttyyrit Akindynoksen, | Pegasioksen, Anempodistoksen, Aftonioksen ja Elpidiforoksen, | Sinun hyvyytesi nautintoon ja lepoon, |sillä he hylkäsivät kaiken maallisen Sinun vuoksesi, || oi ainoa Hyvä.
Back

PayPal