Theofanes Tunnustaja (tunnetaan myös nimillä Teofanes Tunnustaja tai Theofanes Merkitty tai Theofanes Nikealainen) oli Nikean piispa ja hymnografi. Hän oli pyhän Theodoros Merkityn (muistopv. 27.12.) nuorempi veli. Theofanes syntyi Palestiinassa vuonna 778 hurskaiden vanhempien toiseksi pojaksi.

Veljekset saivat erinomaisen koulutuksen ja he olivat kumpikin erityisen kiinnostuneita filosofiasta. Kun molemmilla oli suuri halu pyrkiä tuntemaan tarkemmin Jumala, he tätä tavoitetta saavuttaakseen asettuivat asumaan pyhän Savvan lavraan - suureen luostariin, jossa pyhittäjä Theofanes vihittiin sitten munkiksi ja myöhemmin pappismunkiksi.

Pyhät veljekset tulivat kuuluisiksi myös ikonien puolustajina. Rohkeasti he täyttivät Jerusalemin patriarkka Tuomaksen heille antaman ja yhdessä Theofaneksen hengellisen isän, Mikael Synkelloksen (muistopv. 18.12.) kanssa suoritettavaksi määrätyn tehtävän ja he menivät ensin Roomaan ja myöhemmin Konstantinopoliin kritisoimaan siellä korkea-arvoista kuvainraastajaa (ikonoklastia), keisari Leo V Armenialaista (813-820). Myöhemmin he kritisoivat samalla tavalla hänen seuraajiansa, kuvienraastajakeisareja Mikael II Psellosta (Änkyttäjää) (820-829) ja Theofilos Ikonoklastia (829-842) keisarinna Theodoran puolisoa.

Pyhät joutuivat uskonsa vuoksi kärsimään vankeutta, nälkää ja jopa kidutusta. Keisari määräsi, että Theofilokselle poltetaan otsaan uskoa loukkaava lause ja heidän kasvoihinsa pistettiin tulikuumia neuloja. Tämän vuoksi veljeksiä on kutsuttu myös lisänimellä "Polttomerkityt". "Kirjoita, mitä haluat, mutta viimeisellä tuomiolla sinun tulee lukea oma kirjallinen tuomiosi", tuskaiset veljekset sanoivat keisarille. Veljeksistä Theodore lähetettiin vankilaan Bitynian Apameaan, missä hän kuoli myöhemmin vanhuuden ja kidutusten aiheuttaman heikkouden seurauksina vuonna 833. Theofanes sen sijaan lähetettiin maanpakoon Thessalonikaan.

Palattuaan maanpaosta Theofilos Ikonoklastin kuoltua ja ikonoklasmin päätyttyä sijaishallitsijan pyhän keisarinna Theodoran toimesta pyhittäjä Theofanes vihittiin Nikean piispaksi pyhän Konstantinopolin patriarkka Metodioksen (muistopv. 14.6.) toimesta ja hän kirjoitti 150 kanonia, joitten joukossa on kaunis kanoni pyhän ikonin puolustamiseksi. Pyhittäjä Theofanes kuoli rauhallisesti vuonna 850.

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä veljeksiä Theofanesta ja hänen veljeään Theodorea omina muistopäivinään. Pyhittäjä Theofanasesta muistellaan aina lokakuun 11. päivänä.

Ortodoksinen kirkko tuntee myös toisen saman nimisen pyhän, jota muistellaan maaliskuun 12. päivä. Häntä nimitetään erotuksena toisesta samannimisestä pyhäksi Theofanes Tunnustajaksi, Sigrianvuorelaiseksi.
Back

PayPal