Pyhä ruhtinas Václav [Vjatcheslav tai Venceslaus] Tšekkiläinen oli pyhän marttyyri Ludmilan (muistopv. 16.9.) pojanpoika, joka kasvoi isoäitinsä kasvattamana syvään hurskauteen. Hänen hallitusaikansa alkoi 18-vuotiaana heti isänsä ruhtinas Bořivojn kuoleman (920) jälkeen. Václav oli Böömin (eli Bohemian) ruhtinas vuosina 921-935. Hän syntyi noin vuonna 907 ja kuoli 935.

Nuoresta iästään huolimatta hän hallitsi viisaasti ja oikeudenmukaisesti ja oli huolehti suuresti ihmisten kristillisestä valistamisesta. Ruhtinas oli laajasti sivistynyt ihminen, joka osasi mm. latinaa ja kreikkaa.

Pyhä Václav oli rauhaa rakastava ihminen. Hän rakensi ja koristeli kirkkoja mm. Prahassa Tšekin pääkaupungissa, missä hän myös nosti kukoistukseen Pyhän Vituksen upean kirkon ja antoi arvostustaan myös kirkon papistolle. Kateellinen aatelisto päätti murhata pyhän ja etenkin yllyttää hänen äitinsä vastustamaan ruhtinasta ja vaatimaan myöhemmin nuoremman veljen Boleslavin valtaistuimelle nousua.
Marttyyrikuolema

Boleslav kutsui veljensä kirkon vihkiäisiin ja sitten pyysi häntä jäämään vielä toiseksikin päiväksi. Palvelijoidensa varoituksista huolimatta pyhä ruhtinas Vjacheslav kieltäytyi uskomasta salaliittoon ja alisti elämänsä Jumalan tahdolle. Seuraavana päivänä, syyskuun 28. päivänä 935, kun Vjacheslav meni aamupalvelukseen, hänet murhattiin kirkon ovelle oman veljensä ja veljen palvelijoitten toimesta. Hänen puukotettu ruumiinsa hävitettiin ilman hautaamista.

Äiti kuultuaan poikansa murhasta löysi ruumiin ja sijoitti sen vastikään vihittyyn ruhtinaan oikeussalin yhteydessä sijaitsevaan kirkkoon. He eivät voineet pestä kirkon oviin roiskunutta verta pois, mutta kolmen päivän kuluttua veri katosi itsestään.
Reliikkien siirto

Ikään kuin katumuksena synneistään murhaaja siirsi pyhän Václavin reliikit Prahaan, missä ne sijoitettiin pyhän Vituksen kirkkoon, jonka marttyyri itse oli rakentanut (muistopv. reliikkien siirrolle on 4.3.). Pyhää Václavia on vanhastaan kunnioitettu myös Venäjän ortodoksisessa kirkossa.
Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko kunnioittaa pyhän marttyyriruhtinaan Veceslauks [Vjacheslav] Tšekkiläisen muistoa aina vuosittain hänen omana muistopäivänään syyskuun 28. päivänä sekä kuten edellä mainittiin, reliikkien siirtopäivänä maaliskuun 4. päivänä.

Tropari, 4.sävelmä

Tänään enkelit ja ihmiset iloitsevat, | taivas ja maa ylistävät muistoasi, Jumalan pyhä Vjatseslav. | Ja me, syntiset, ahkerasti huudamme sinulle: | rukoile puolestamme armollista Jumalaa | vapauttamaan meidät kaikesta puutteesta, sairauksista ja kärsimyksistä, | sekä näkyvistä ja näkymättömistä vihollisista, || sillä me kunnioitamme kaikki pyhää muistoasi.

Back

PayPal