Vanhurskaat Joakim ja Anna olivat Jumalansynnyttäjän Neitsyt Marian vanhemmat ja siis samalla Jeesuksen isovanhemmat.

Pyhä Joakim kuului Juudan sukukuntaan ja polveutui suoraan kuningas Daavidista. Anna oli pappi Matthanin tytär ja kuului Leevin sukukuntaan, kuten ylipappi Aaron. Matthanilla oli kolme tytärtä: Maria, Zoia ja Anna. Maria oli naimisissa Betlehemissä ja synnytti Salomen; Zoia oli myös naimisissa Betlehemissä ja synnytti Elisabethin, pyhän Johannes Edelläkävijän äidin; ja Anna oli naimisissa Nasaretissa Joakimin kanssa ja vielä vanhoilla päivillään synnytti Jumalansynnyttäjän Neitsyt Marian.

Joakim ja Anna olivat olleet naimisissa jo viisikymmentä vuotta ja heidän avioliittonsa oli lapseton. He elivät hurskaasti ja hiljaisesti käyttäen ainoastaan kolmanneksen tuloistaan itse, antaen toisen kolmanneksen köyhille ja viimeisen kolmanneksen temppelille, eikä heiltä itseltään silti puuttunut mitään. Kerran, kun he olivat jo vanhoja ja olivat Jerusalemissa uhraamassa Jumalalle, ylipappi Isaskar nuhteli Joakimia: ”Et ole sen arvoinen, että voisit uhrata Jumalalle noilla lapsettomilla käsilläsi.” Toiset, joilla oli lapsia, tönivät Joakimia temmaten hänet röyhkeästi pois. Tämä murehdutti suuresti kumpaakin iäkästä vanhusta ja he menivät raskain sydämin kotiinsa.

Tämän jälkeen kumpikin rukoili Jumalaa, että Hän antaisi ihmeen tapahtua heillekin, kuten hän oli tehnyt Aabrahamille ja Saaralle ja antaisi avioparille lapsen lohduttamaan heitä vanhalla iällä. Jumala lähettikin enkelin heidän luokseen ja enkeli toi sanoman tyttären syntymästä, joka ”olisi kaikkein siunatuin ja jota kaikki kansat ylistäisivät ja jonka kautta tulisi pelastus maailmaan.” Anna tulikin heti raskaaksi ja synnytti yhdeksän kuukauden kuluttua pyhän Neitsyt Marian.

Pyhä Joakim oli 80-vuotias ja Anna 79-vuotias kun heidät kutsuttiin Jumalan valtakuntaan. Heidän muistopäivänsä on ortodoksisessa kirkossa vuosittain heti Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian syntymäjuhlan jälkeisenä päivänä eli syyskuun 9. päivänä, jolloin Kirkko muistelee heitä pelastuksemme välittäjinä, sillä heidän kauttaan syntyi Jumalamme äiti. Sen lisäksi heinäkuun 25. päivänä muistellaan Herran äidin äidin, pyhän Annan kuolonuneen nukkumista ja joulukuun 9. päivänä Herran äidinäidin hedelmöittymistä.


Tropari ja kontakki

Tropari, 2. säv.

Vanhurskaiden esivanhempiesi muistoa viettäen me heidän rukouksiinsa vedoten rukoilemme Sinua: Pelasta sielumme, oi Herra.

Kontakki, 2.säv.

Anna riemuitsee nyt vapauduttuaan hedelmättömyyden siteistä ja hoivaa puhtainta Mariaa. Hän kutsuu meitä yhdessä ylistämään Jumalaa, joka on hänen povestaan lahjoittanut ihmiskunnalle ainoan aviota tuntemattoman äidin.


Herran äidinäidin, pyhän Annan, kuolonuneen nukkuminen
Muistopäivä elokuun 25.
Tropari, 4. säv.

Oi hurskas Anna, olet kantanut hänet, joka synnytti elämän, Jumalan puhtaan äidin. Sen tähden saavutit riemuiten taivaallisen määränpään, missä on iloitsevien ihana asuinsija ja rukoilet syntien anteeksiantoa niille, jotka sinua rakkaudella kunnioittavat, oi sinä autuas.


Herran äidinäidin pyhän Annan hedelmöittyminen
Muistopäivä joulukuun 9. päivä
Tropari, 4.säv.

Tänään lapsettomuuden siteet heltiävät, | sillä kuultuaan Joakimin ja Annan rukoukset | Jumala antaa heille, jotka eivät toivoa omanneet, | totisen lupauksen, että he synnyttävät jumalallisen lapsukaisen, | josta Hän itse, kuvaamaton, oli syntyvä. | Hän ihmiseksi tuleva antaa enkelien veisata hänelle: || Iloitse, armoitettu, Herra on sinun kanssasi.

Kontakki, 4.säv.

Tänä päivänä maailma viettää | Jumalan tahdosta tapahtunutta Annan hedelmöittymisen juhlaa. || Sillä Annan synnyttämä yliluonnollisesti Sanan synnyttää.
Back

PayPal