Pyhän suurmarttyyri Theodoros Sotapäällikön (tunnetaan myös nimellä Theodoros Stratelates / Θεόδωρος ο Στρατηλάτης) oli syntyisin lähellä Ameseiaa nykyisen Turkin alueella Mustanmeren rannalla sijainneelta Pontokselta ja sen pienestä Eukhaitan kaupungista.

Vuosina 308-324 hallinnut keisari Licinius määräsi tämän urheudestaan ja erinomaisesta puhetaidostaan tunnetun miehen Herakleian kuvernööriksi ja sotilasjohtajaksi. Theodoros ei koko virkakautenaan peitellyt kristillisyyttään ja siksi kaupungin kristittyjen määrä kasvoi koko ajan.

Nikomediassa ollut keisari halusi Theodoroksen kuitenkin luopuvan uskostaan, ja kun Theodoros ei tullut hänen luokseen vaan pyysi keisaria tulemaan Herakleiaan jumalineen, keisari ilahtui asiasta ja teki näin. Hän ei arvannut, että Theodoros suunnitteli omaa marttyyrikuolemaansa, jotta alueen vastakääntyneiden kristittyjen usko vahvistuisi.

Keisari ei aavistanut Theodoroksen juonta vaan luovutti mukanaan tuomansa epäjumalien kuvat Theodorokselle, joka yön aikana hakkasi ne säpäleiksi. Myöhemmin, kun Theodoroksen teko paljastui, keisari järkyttyi, meni sanattomaksi ja määräsi viimein Theodoroksen piestäväksi. Kidutukset ja rangaistukset seurasivat toisiaan, mutta Theodoros toisti koko ajan lausetta: "Kunnia olkoon Sinulle, Jumala!"

Hänen kärsimyksensä lisääntyivät koko ajan ja saivat todella raakoja muotoja. Viimein hänet ripustettiin ristille, missä kidutukset kuitenkin jatkuivat. Aamulla, kun kaikki olettivat, että Theodoros riippuu ristillä ja sotilaat arvelivat hänen olevan kuollut, hän istuikin terveenä ja hyvinvoivana ristin juurella. Enkeli oli irrottanut hänet ristiltä ja parantanut hänen haavansa. Tällä tapahtumalla oli suuri vaikutus paikalle tulleisiin sotilaisiin, jotka kaikki kääntyivät kristityiksi ja saivat siitä myöhemmin rangaistuksen.

Theodoroksen paraneminen kaikista kidutuksista aiheutti suurta hämmästystä ja lähes kansannousun keisaria vastaan. Siksi hän lähettikin nopeasti paikalle sotilaita tappamaan Theodoroksen. Sotilaat mestasivat hänet mestauspölkylle, ja kristityt kantoivat pyhän Theodoroksen ruumiin juhlakulkueessa hänen omaan kotikaupunkiinsa Eukhaitaan, minne hänet sitten haudattiin. Kaupunkia alettiin myöhemmin kutsua Theodoroksen mukaan Theodoropolikseksi.

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää suurmarttyyri Theodoros Sotapäällikköä aina vuosittain helmikuun 8. päivänä. Toisen kerran häntä muistellaan reliikkien siirron muistopäivänä 8. päivä kesäkuuta.

Häntä ei pidä sekoittaa toiseen samannimiseen suurmarttyyri Theodorokseen, pyhään Theodoros Amasialaiseen eli Theodoros Alokkaaseen, jonka muistopäivä on hieman myöhemmin helmikuun 17. päivä.

Tropari, 4.säv.

Sotien sodassa totuuden miekalla, oi suurmarttyyri, | sinä osoitit itsesi kyvykkääksi sotajoukkojen johtajaksi taivasten kuninkaalle. | Sinä olit aseistautunut viisaasti uskon kilvellä, oi Theodoros, | ja voitit paholaisen joukot. || Voittaessasi tulit marttyyriksi, siksi me ylistämme sinua.

Kontakki, 2.säv.

Oi Theodoros, marttyyrien ylpeys, | sinä puit yllesi uskon koko haarniskan. | Sinä olit Jumalan sanan keihäs, | jolla voitit vihollisen. | Marttyyrien kuorossa älä lakkaa rukoilemasta || Kristusta Jumalaa meidän puolestamme.
Back

PayPal