Potšaevin Jumalanäiti –ikoni (venäjäksi: Почаевская икона Божией Матери) on yksi kunnioitetuimmista ikoneista ortodoksisessa kirkossa etenkin slaavilaisissa maissa.

Se sijaitsee Uspenskin (Jumalanäidin kuolonuneen nukkuminen) katedraalissa Ukrainassa ja se tunnetaan siis kaikkialla slaavilaisessa maailmassa ja on toki muutenkin arvostettu kautta koko ortodoksisen maailman. Myös muiden tunnustuskuntien ihmisiä käy kunnioittamassa tätä ihmeitätekevää Jumalanäidin ikonia yhdessä ortodoksien kanssa. Ihmeitätekevää ikonia on pidetty Potšaevin lavrassa vanhassa ortodoksisuuden linnoituksessa noin 400 vuotta (Ikonin siirtämistä Potšaevin luostariin muistellaan vuosittain 8.9.). Ihmeitä, jotka ovat nostaneet ikonin arvostusta, on tapahtunut useita ja niitä on todistettavasti kirjattu luostarin kirjoihin sellaisten uskovaisten allekirjoituksilla, jotka ovat parantuneet saastaisten henkien vallasta ja syntisiltä, jotka ovat tulleet jälleen järkiinsä.

Vuonna 1721 Potšaev oli uniaattien valloittama. Jopa tänä vaikeana kautena – luostarin kronikan mukaan – tapahtui 539 ihmettä ihmeellisen ikonin äärellä. Uniaattien hallintokauden aikana 1700-luvun jälkimmäisellä puoliskolla esimerkiksi uniaatista aatelisesta, kreivi Nikolai Pototskista tuli luostarin hyväntekijä seuraavan ihmeellisen tapahtuman seurauksena. Syyttäessään kyytimiestään hurjistuneiden hevosten aiheuttamasta kärrien kaatumisesta, kreivi otti pistoolin ja ampui kyytimiestä. Kyytimies kääntyi Potšaevin kukkuloiden suuntaan ja huusi: ”Jumalanäiti, ihmeitätekevä ikoni, pelasta minut!” Pototski yritti ampua pistoolilla useita kertoja eikä se ollut jättänyt häntä koskaan aikaisemmin pulaan, mutta nyt ase ei lauennut ja kyytimies säilyi hengissä. Pototski meni heti ihmeitätekevän ikonin luo ja pyhitti itsensä ja antoi omaisuuttaan luostarin kohentamiseen. Uspenskin katedraali on rakennettu hänen rikkauksillaan kuin myös luostarin veljestön rakennuksia.

Potšaevin paluu ortodoksisuuden helmaan tapahtui vuonna 1832. Silloin paluuta leimasi ihmeellinen tapahtuma, jossa sokea neito Anna Akimtšukova, joka oli tullut pyhiinvaellukselle pyhille paikoille yhdessä hänen 70-vuotiaan isoäitinsä kanssa Kremenetš-Podoskista, noin 200 virstan päästä, sai näkönsä takaisin. Tämän tapahtuman muistoksi Volynian arkkipiispa ja lavran arkkimandriitta Innokent (1832-1840) vahvisti akatistoksen lukemisen lauantaisin ihmeitätekevän ikonin edessä. Volynian (Волынским) arkkipiispan , arkkimandriitta Agathanlomin (Агафангелом, 1866-1876) aikana rakennettiin erillinen kappeli Pyhän Kolminaisuuden kirkon yhteyteen muistoksi tataareista saadulle voitolle. Se pyhitettiin käyttöön heinäkuun 23. päivänä 1875.

Ortodoksisessa kirkossa juhlitaan Jumalansynnyttäjän juhlaa Potšaevin ikonin kunniaksi aina vuosittain heinäkuun 23. päivänä. Potšaevin ikonia juhlitaan myös kirkkaan viikon perjantaina ja 8. päivänä syyskuuta.
Back

PayPal