Mooses Etiopialainen (330-405) eli Mooses Musta tai Mooses "Murin" (etiopialaisen kaltainen) oli etiopialainen, joka eli Egyptissä. Hän oli nuoruudessaan orja, mutta tehtyään murhan hänen isäntänsä karkotti hänet ja Mooses liittyi rosvojoukkoon, jonka johtoon hänet valittiin voimiensa ja karismaattisuutensa takia. Hän vietti syntistä elämään monta vuotta, kunnes meni erämaaluostariin, jonka veljestöön hän pääsi. Mooses oli uskollinen igumenille ja hän vetäytyi erakoksi. Kerran neljä Mooseksen entistä rosvoystävää tulivat hänen erakkolaansa. Mooses, joka ei ollut menettänyt voimiaan, sitoi heidät ja vei luostarin vanhimpien eteen ja kysyi, mitä hänen tuli tehdä heille. Luostarin vanhimmat halusivat, että Mooses vapauttaa heidät, minkä Mooses tekikin. Kun rosvot ymmärsivät kohdanneensa entisen johtajansa ja huomasivat tulleensa kohdelluiksi hyvin, he päättivät seurata entisen johtajansa esimerkkiä ja asettuivat munkeiksi. Mooses koki marttyyrikuoleman yhdessä seitsemän muun munkin kanssa. Hänen ruumiinsa on koptilaisessa El-Baramous luostarissa Egyptissä.

Tropari, 1.säv.

Oi erämaan asukas ja enkeli lihassa! Sinä olit ihmeiden tekijä, oi jumalankantaja isämme Mooses! Sinä otit vastaan taivaallisia lahjoja paastoten, valvoen ja rukouksissa seisoen. Sinä parannat sairaita ja niiden sielut, jotka uskossa luoksesi tulevat. Kunnia olkoon Hänelle, joka antoi sinulle voiman! Kunnia Hänelle, joka sinut seppelöi! Kunnia olkoon Hänelle, joka sinun kauttasi parannusta vuodattaa.

Kontakki, 3.säv.

Mielesi täytettynä pyhällä innolla Jumalaa kohtaan, joka käänsi sinut lihan himoista ja nautinnosta tuoden sinut Jumalan kaupungin korkeuteen. Oi pyhä isä Mooses, rukoile Kristus Jumalaa, että Hän antaisi meille suuren armonsa.

Back

PayPal