Pyhittäjä Martinian Belozerskiläinen eli Valgetjärveläinen (Valkeajärveläinen, siviilinimeltään Mikael) syntyi 1370 Bereznikon kylässä lähellä Kirillovin luostaria. Kolmentoista vuoden ikäisenä hänet toisen tarinan mukaan vietiin vanhempien toimesta, toisen tarinan mukaan hän meni vanhemmiltaan salaa Kirill Valgetjärveläisen (muistopv. 9.6.) monen askeettisena pitämään luostariin.

Nuori Martinian alkoi innokkaasti matkia opettajaansa, jonka kanssa he asuivat täydellisessä hiljaisuudessa. Luostarissa Martinian opiskeli lukemaan ja kirjoittamaan ja pyhän Kirillin siunauksella hän kopioi kirjoja. Aikanaan Martinian vihittiin ensiksi diakoniksi ja sitten pappismunkiksi.

Pyhän Kirllin kuoltua (v. 1427) Martinian vetäytyi Vože-järven autiolle saarelle noin 120 kilometrin päähän luostarista. Pian hänen ympärilleen alkoi kerääntyä muitakin kilvoittelijoita. Pyhä Martinian rakensi veljien kanssa heitä ja muitakin ihmisiä varten Kristuksen kirkastumisen kirkon ja sen ympärille luostarin. Ferapontin luostarin veljien jatkuvien pyyntöjen vuoksi hän suostui tulemaan tähän luostariin igumeniksi ja saattoi samalla koko luostarin hyvään kuntoon.

Pyhittäjä Martinian antoi henkistä tukea Moskovan suurruhtinas Vasilille hänen vaikeuksiensa aikaan, kun hänen serkkunsa Dimitri Šemajaka nousi laittomasti Moskovan hallitsijaksi. Hän oli aina totuuden ja oikeudenmukaisuuden puolestapuhuja. Myöhemmin valtaan palanneen suurruhtinaan vetoomuksesta pyhittäjä hyväksyi kutsun tulla pyhän Sergei Radonežilaisen luostarin hallintoon, Pyhän Kolminaisuuden luostarin igumeniksi.

Vuonna 1455 pyhittäjä Martinian palasi Ferapontin luostariin. Viimeisten elinvuosiensa aikana hän oli kovin sairas eikä pystynyt esimerkiksi kävelemään, joten veljet kantoivat hänet kirkkoon. Hän kuoli 86 vuoden ikäisenä vuonna 1483 ja hänen reliikkinsä löydettiin vuonna 1514 ja tätä tapahtumaa muistellaan hänen toisena muistelupäivänään lokakuun 7. päivänä.

Back

PayPal