Pappismarttyyri Athenogenes Herakleopolislainen (Irakleopolislainen, kreikaksi: Σεβαστούπολις / Sebastoupolis ja Ηρακλειούπολις / Herakleopolis), Pidakthoisin piispa ja hänen kymmenen opetuslastaan (Rigínos, Maximínos, Patrófilos, Athi̱nogénies, Antíokos, Ámmo̱n, Theófrastos, Kleónikos, Pétros ja I̱sýkios / Ριγίνος, Μαξιμίνος, Πατρόφιλος, Ἀθηνογένης, Ἀντίοχος, Ἄμμων, Θεόφραστος, Κλεόνικος, Πέτρος, Ἠσύχιος.) kärsivät marttyyrikuoleman Kristuksen vuoksi Sebastean kaupungissa (nykyään Sivas, Turkissa) Kappadokiassa kristittyjen vainojen aikaan.

Maaherra Filomakos järjesteti suuren festivaalin pakanajumalien kunniaksi ja kehotti Sebastean kansalaisia uhraamaan epäjumalille. Useimmat Sebastean asukkaista olivat kristittyjä ja he kieltäytyivät osallistumasta jumalattomaan juhlaan. Sotilaat määrättiin tappamaan ne, jotka vastustelivat, ja niin monet kristityt saivat marttyyrin kruunun.

Maaherran tietoon tuli huomio, että kristinusko levisi yhä armoa täynnä olevan piispa Athenogeneksen opetuksen vuoksi. Sotilaat määrättiin etsimään vanhus ja pidättämään hänet. Piispa Athenogenes ja kymmenen hänen opetuslastansa asuivat pienessä luostarissa kaupungin lähellä. Sotilaat eivät löytäneet piispaa sieltä, joten he pidättivät hänen opetuslapsensa. Kuvernööri määräsi, että heidät piti kahlita ja heittää vankilaan.

Pyhä Athenogenes pidätettiin, kun hän tuli Sebasteaan ilmoittamaan tuomarille, että he, jotka olivat vankilassa, olivat viattomia. Vankilassa pyhä Athenogenes kannusti hengellisiä lapsiaan heidän lähestyvään taisteluunsa. Oikeudenkäynnissä kaikki pyhät marttyyrit tunnustivat olevansa kristittyjä ja kieltäytyivät uhraamasta epäjumalille.

Kovien kidutusten jälkeen pyhän piispan opetuslapset mestattiin. Opetuslasten teloituksen jälkeen pyövelit käskettiin kiduttamaan piispaa. Herran vahvistaman pyhä Athenogenes kesti kidutuksen arvokkaasti. Hänen ainoa pyyntö oli, että hänet teloitettaisiin luostarissa.

Omaan luostariin viety pyhä kiitti Jumalaa ja hän iloitsi kärsimyksistään, joita hän kohtasi Kristuksen vuoksi. Pyhä Athenogenes pyysi, että Herra antaisi anteeksi synnit kaikille niille, jotka muistavat häntä ja hänen opetuslapsiansa.

Herra antoi pyhän kuulla Hänen äänensä ennen kuolemaansa ilmoittaen lupauksen, jonka hän oli antanut katuvalle varkaalle: "Tänään olet minun kanssani paratiisissa." Pappismarttyyri taivutti mielellään niskansa miekan alle.

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää pappismarttyyri Athenogenes Herakleopolislaista ja hänen kymmentä opetuslastaan aina vuosittain heidän omana muistopäivänään heinäkuun 16. päivä.

Tropari, 3.sävelmä

Sinä olit Jumalan Sanan voideltu pappi ja marttyyri, | oi Athenogenes. | Sinä olit kestävä kilvoituksessa ja uhrasit kymmenen oppilastasi Hänelle. | Heidän kanssaan rukoile Kristusta, meidän Jumalaamme || että Hän antaisi meille suuren armonsa ja anteeksiannon.

Toinen tropari, 2.sävelmä

Marttyyri Atenogenes, siunattu ja viisas piispa. Sinä kasvoit palmun lailla enkelielämään ja kohosit korkeuksiin seetrin tavoin vaivoissasi, opetuksiesi kautta toit marttyyri joukon Kristukselle. Heidän kanssaan me kunnioitamme sinua.

Kontakki, 4.sävelmä

Sinä seurasit Herran opetusta, oi Athenogenes, | ja paimenena annoit elämäsi laumasi puolesta. | Me ylistämme sinua ja kymmentä opetuslastasi, | jotka ohjauksessasi ja Jumalan pelossa kärsivät kanssasi. | Herra on seppelöinyt teidät pyhinä | eläväksitekevällä kädellään. || Rukoile Häntä kaikkien meidän puolesta, oi pyhä pappismarttyyri.

Toinen kontakki, 2.sävelmä

Te olette kirkkaina kynttilöinä ilmestyneet, oi pyhät marttyyrit. Te valaisitte kaiken luodun ihmeittenne valolla vapauttaen sen heikkoudesta ja ajaen pois syvän pimeyden. Rukoilkaa aina Kristus Jumalaa kaikkien puolesta.
Back

PayPal