Pyhittäjä Jelisei (Elisa, Elisei ) Sumalainen oli Solovetskin luostarin munkki ja hän työskenteli luostarissa heitettävien kalastusverkkojen kanssa 1500-luvulla. Hänen elinaikansa sijoittuu pian luostarin perustajan pyhittäjä Sosima Solovetskiläisen kuoleman jälkeiselle ajalle.

Hänestä ei ole paljoa tietoa saatavissa, mutta tiedetään, että ennen kuolemaansa hän vihkiytyi suureen skeemaan eli hänestä tuli skeemamunkki. Tähän tapahtumaan liittyi dramaattinen tarina, jonka mukaan pyhittäjä oli kalastamassa Viga-joella ja sai siellä tietää yhdeltä munkkiveljeltään kuolevansa pian. Koska häntä ei oltu vihitty suureen skeemaan, hänelle tuli hätä, että kuolisi ennen tätä vihkimystä. Monien vaiheiden jälkeen munkkiveljet lähtivät viemään pyhittäjää vaaroja kaihtamatta veneellä Sumalahteen siellä asuvan pappismunkin luo, jotta tämä vihkisi pyhittäjän skeemaan.

Jelisei ehti kuolla vaikealla matkalla ennen perillepääsyä, mutta munkkien ankarat rukoukset ja esirukoukset pyhittäjä Sosimalle saivat kuitenkin aikaan ihmeen ja pyhittäjä Jelisei heräsi henkiin, vihittiin suureen skeemaan ja ehti vielä ennen kuolemaansa osallistua myös Pyhään Ehtoolliseen. Tämä tapahtui joskus 1500-luvun lopulla.

Noin sata vuotta myöhemmin, vuonna 1688 alkoivat ihmeet pyhittäjän hautapaikalla Nikolskin kirkon kryptassa Suman kaupungissa, Arkangelin hiippakunnassa.

Pyhittäjä Jelisei Sumalaista muistellaan ortodoksisessa kirkossa aina heinäkuun 14. päivänä. Pyhittäjää muistellaan myös Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu vuosittain lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.
Back

PayPal