Pyhää neitsytmarttyyri Lucia Campanialainen (joissain lähteissä Lucia Roomalainen) yhdessä marttyyrien Rexius, Antonius, Isidore, Dion, Diodorus, Cutonius, Arnosus, Capicus ja Satyrys kanssa saanut oman muistopäivän heinäkuulle. Usein Lucia Campanialainen kuitenkin sekoitetaan pyhään Lucia Syrakusalaiseen. He ovat kuitenkin eri henkilöitä.

Pyhä Lucia Campanialainen oli kotoisin Campaniasta nykyisen Italian alueella, silloisesta Rooman valtakunnasta. Nuoruudestaan lähtien hän omisti elämänsä Jumalalle ja eli karusti ja koruttomasti. Lucian ollessa vielä kovin nuori, Rexius niminen vikaari – maaherran sijainen – vei hänet vankina vieraaseen maahan ja yritti siellä pakottaa hänet uhraamaan epäjumalille. Lucia pysyi kuitenkin vahvana uskossaan ja oli valmis kokemaan jopa kidutuksia Kristuksen vuoksi.

Rexius ihmetteli asiaa ja kiinnostui asiasta. Hän kunnioitti Lucian päätöstä ja antoi hänelle ja hänen palvelijalleen käyttöön oman talon, jossa he voivat asua yksin ja rukoilla Jumalaa. Aina kun Rexius lähti sotaretkelle, hän pyysi Luciaa rukoilemaan puolestaan ja aina hän palasi voittajana kotiin.

Kahdenkymmenen vuoden jälkeen Lucia sai tietää, että keisari Diocletianus (284-305) oli alkanut vainota kristittyjä ja hän pyysi Rexiusta lähettämään hänet takaisin Roomaan. Hän halusi ylistää Herraa yhdessä muiden oman maansa kristittyjen kanssa.

Rexius oli Lucian vaikutuksesta omaksunut itsekin kristinuskon ja jopa miettinyt itsekin samoja asioita. Hän jätti työnsä ja perheensä ja lähti Roomaan Lucian kanssa. Rooman prefekti Aelius pidätti heidät kaikki ja tuomitsi mestattavaksi miekalla. Heidän kanssaan mestattiin marttyyreina myös Antonius, Isidore, Dion, Diodorus, Cutonius, Arnosus, Capicus ja Satyrys. Kaikkiaan samalla kuin pyhä Lucia ja Rexius kokivat marttyyrikuoleman, mestattiin kaksikymmentä neljä marttyyria.

Pyhää Lucia Campanialaista ja hänen kanssakilvoittelijoitaan muistellaan vuosittain heidän kuolinpäivänään heinäkuun 6. päivänä. Pyhää Lucia Campanialaista ei pidä sekoittaa pyhään Lucia Syrakusalaiseen, jonka muistopäivä on joulukuun 13. päivä. Ortodoksisessa kirkossa muistellaan vielä kolmattakin pyhää Luciaa yhdessä ottopoikansa Gemianuksen kanssa syyskuun 17. päivänä.
Back

PayPal