Pyhä Martta, pyhän Simeon Uuden Styliitan (joka tunnetaan myös nimillä Simeon Styliitta nuorempi tai Ihmeellisen vuoren Simeon, muistopv, 24.5.) äiti ja hän eli 500-luvulla ja ollen kotoisin Antiokiasta.

Nuoruudestaan saakka Martta kaipasi luostarielämää, mutta hänen vanhempansa suostuttelivat hänet naimisiin. Hänen miehensä Johannnes kuoli pian ja vanhurskas Martha kaikella tarmollaan omistautui poikansa kristilliseen kasvatukseen. Hän oli pojalleen hyvänä esimerkkinä kristillisestä elämänasenteesta. Hän kävi usein Jumalan temppelissä ja jumalanpalveluksiin hän osallistui huolellisesti ja pieteetillä ja nautti usein ehtoollisella Kristuksen Pyhät salaisuudet.

Pyhä Martta rukoili joka ilta ja hänen rukouksensa olivat täynnä sydämen lämpöä ja kyyneleitä. Hän erityisesti kunnioitti pyhää Johannes Edelläkävijää, joka oli hänen suojelijansa ja usein esiintyi hänen unissaan. Pyhä Martta oli hyväntahtoinen köyhiä kohtaan, hän ruokki ja puki heitä, hän vieraili toipilaiden luona ja hän osallistui sairaiden hoitoon, hän hautasi kuolleet ja niille, jotka valmistautuvat vastaanottamaan pyhän kasteen, hän teki kastepuvun omin käsin.

Pyhä Martta oli pidättyväinen ja kukaan ei koskaan kuullut hänen puhuvan joutavia tai vääriä ja turhia sanoja, kukaan ei nähnyt häntä vihaisena, ei taistelevan kenenkään kanssa eikä hän myöskään ollut katkera. Hän oli siveyden ja hurskaan elämän malli ja hänen esimerkkinsä ohjasi monia pelastuksen polulla. Kun hänen poikansa, pyhä Simeon oli tullut kuuluisaksi askeetiksi, hän kehotti Simeonia olemaan korottamatta itseään omien toimiensa vuoksi, vaan kiittäen Jumalaa kaikesta.

Pyhä Martta sai tietää kuolinhetkensä. Hän näki enkeleitä kynttilöiden kanssa ja he sanoivat tulvansa hänen luokseen seuraavana vuonna. Pyhä sai nähdä unia myös paratiisista ja Kaikkeinpyhin Neitsyt itse näytti hänelle taivaallisia asumuksia, joita oli varattu vanhurskaille.

Pyhän Martan kuolema oli rauhallinen ja hänen ruumiinsa haudattiin Ihmeelliselle vuorelle, samalle paikalle, missä hänen poikansa pyhän Simeon Uusi Styliitta vaikutti askeettina.

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Marttaa, pyhän Simeon Uuden Styliitan äitiä, aina vuosittain hänen omana muistopäivänään heinäkuun 4. päivänä.
Back

PayPal