Pyhä Gregoris Vanhempi, Nazianzoksen piispa ja Gregorios Teologin isä asui Kappadokian Nazianzoksessa ollen kotipaikkakunnallaan tunnettu hyveellisyydestään.

Jossain vaiheessa elämäänsä hän kuului pakanalahkoon, joiden jäseniä nimitettiin hypsistariaaneiksi eli Korkeimman palvojiksi. Tämä lahko oli sekoitus juutalaisuutta ja pakanuutta.

Hänen vaimonsa ja siis samalla pyhän Greogorios Teologin äiti, pyhä Nonna (muistopv. 5.8.) sen sijaan oli kristitty ja hän tutustutti miehensäkin kristinuskoon niin, että hän otti kasteen vastaan noin 50 vuoden ikäisenä vuonna 325. Kerrotaan, että hänen noustessaan kastealtaasta taivaallinen valonhohde valaisi ja sitä pidettiin merkkinä hänen erityissuosiostaan Jumalan edessä.

Pyhän Gregorios Vanhemman kirkollinen "ura" etene nopeasti: hänestä tuli jo vuonna 329 oman kaupunkinsa Nazianzoksen piispa. Hän oli hurskas paimen ja pian koko kaupunki tunnettiin eräänlaisena areiolaisuuden vastustamisen tukikohtana. Pyhä Gregorios kasvatti myös lapsensa hurskauteen ja kristinuskoon Kristuksen rakkaudessa ja heistä tuli myöhemmin kirkon kunnioittamia pyhiä: Gregorios Teologi (muistopv. 25.1.), Gorgonia (muistopv. 23.2.) ja Kesarios (muistopv. 9.3.).

Pyhä Georgios Vanhempi oli alueellaan hyveiden esimerkki ja antelias paimen. Hän jakoi tavaraa ja rahaa mieluummin kuin otti sitä itselleen. Hän yritti kaikin tavoin säilyttää hyvän järjestyksen kristittyjen parissa ja johti vainojenkin aikana rukouksia ja rukoili niiden loppumista.

Jossain vaiheessa hän hairahtui hieman areiolaisuuteen päin, mutta poikansa avulla, jonka hän vihki apulaisekseen, hän pääsi irtaantumaan tästäkin hairahduksesta. Hänellä oli erittäin suuri merkitys sille, että pyhästä Basileios Suuresta tuli Kesarean piispa vuonna 370.

Kuoleman lähestyessä hän oli jo noin sata vuotias ja vuonna 374 hän luovutti henkensä Herran käteen.
Back

PayPal