Pyhittäjä Dios oli kotoisin Syyrian Antiokiasta ja perusti myöhemmin luostarin Konstantinopoliin. Pyhittäjä Dios tuli tunnetuksi monista ihmeistään, hän esimerkiksi herätti rukouksillaan hukkuneen miehen kuolleista. Hän eli Theodosius Suuren (379-395).

Pyhittäjä Dios syntyi Syyriassa hurskaaseen kristittyyn perheeseen. Nuoruudestaan saakka hän oli tunnettu itsehillinnästään ja kilvoituksestaan. Hän söi vähän ja vietti aikansa lakkaamattomassa rukouksessa. Niinpä Herra lahjoitti hänelle himottomuuden ja ihmeiden tekemisen armolahjan.

Herra osoitti pyhälle Diokselle kilvoituspaikan Konstantinopolin kaupungin muurien ulkopuolelta, yksinäisestä paikasta, jossa ihmiset pelkäsivät asua. Täällä pyhittäjä taisteli urhoollisesti pahoja henkiä vastaan, jotka yrittivät häätää hänet paikasta. Herra kuuli hänen rukouksensa ja hänen sauvansa juurtui maahan ja siitä versoi suuri tammi.

Ihmiset tulivat hakemaan pyhittäjältä apua sielun ja ruumiin vaivoihinsa ja hän paransi heitä rukouksella. Palkkionsa hän jakoi köyhille, sairaille ja kodittomille.

Tieto pyhittäjän teoista kantautui Konstantinopolin keisari Theodosius II:n tietoon, joka tuli yhdessä silloisen patriarkan, Atticuksen kanssa hakemaan siunausta pyhittäjältä. Keisari halusi Dioksen asuinpaikkaan rakennettavaksi luostarin ja rahoitti sen rakentamisen. Patriarkka vihki Dioksen papiksi ja teki hänestä luostarin igumenin. Pian luostariin kerääntyi kilvoittelemaan useita munkkeja.

Luostari tarvitsi kaivoa ja veljet kaivoivat sellaista pitkään ilman menestystä. Pyhittäjä Dioksen esirukousten avulla Herra avasi raikkaan lähteen, joka täytti koko kaivon.

Vanhalla iällä pyhittäjä Dios sairastui vakavasti ja vetäytyi eroon veljestöstään. Hän osallistyi pyhään ehtoolliseen ja makasi vuoteessaan kuin kuollut. Yllättäen hän nousi kuolinvuoteeltaan ja sanoi, että Herra on antanut hänelle vielä 15 vuotta elinaikaa.

Pyhä Dios elikin vielä viisitoista vuotta, auttaen kaikkia opastuksin ja neuvoin, parantaen sairaita ja huolehtien köyhistä ja kodittomista. Vähän ennen kuolemaansa hän kohtasi alttarissa ilmestyksessä valonsäteen taivoin säihkyvän miehen joka kertoi hänelle lähestyvästä kuolemastaan. Kiittäen Herraa tästä ilmestyksestä pyhä Dios kuoli rauhassa ja haudattiin luostariinsa (noin vuonna 430).

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Diosta aina vuosittain heinäkuun 19. päivä.

Tropari, 8.säv.

Sinussa, oi isä, täysin pelastui se, mikä oli Jumalan kuvaksi luotu, / sillä Sinä otit ristin ja seurasit Kristusta / ja teoillasi opetit ylenkatsomaan lihaa, sillä se on katoavainen, / ja pitämään huolta sielusta, joka on katoamaton. // Sen tähden iloitsee, oi pyhittäjä Dios, Sinun henkesi enkelten joukossa.
Back

PayPal