Pyhä marttyyri Hermeios (Ερμείας / Hermias) Komanalainen kärsi Kristuksen tähden vainoista Komanan kaupungissa keisari Antoninus Piuksen (138-161) vainojen aikana. Maaherra Sebastian, joka Kappadokiassa pidätti kristittyjä, kehotti pyhää uhraamaan pakanajumalille, luvaten hänelle kunniaa ja armoa keisarilta.

Vanha sotilas tunnusti rohkeasti uskonsa Kristukseen. Pyyntöjen jälkeen kuvernööri käski pyhän kidutettavaksi. He löivät häntä kasvoihin niin, että iho kuoriutui hänen kasvoiltaan, ja he heittivät hänet tulikuumaan uuniin. Kun uuni avattiin kolmen päivän kuluttua, marttyyri Hermeios tuli sieltä vahingoittumattomana.

Maaherra Sebastian määräsi noita Maruksen myrkyttämään pyhän Hermeioksen taikajuomallaan, mutta myrkyllinen juoma ei aiheuttanut pyhälle mitään pahaa. Toinen pikari vielä vahvempaa myrkkyä ei sekään tappanut pyhää. Niinpä noita alkoi uskoa Kristus Vapahtajaan ja siksi hänet teloitettiin heti. Pyhä Marus kastettiin näin verellänsä ja hänkin sai marttyyrin kruunun.

Pyhä Hermeios joutui vielä pahempaan kidutukseen. Kiduttajat vetivät hänen ruumiinsa läpi terien, heittivät hänet kiehuvaan öljyyn ja kaivoivat esiin hänen silmänsä, mutta hän vain kiitti Herraa Jeesusta Kristusta. Sitten he riiputtivat marttyyria pää alaspäin. Kolme päivää hän oli ripustettuna tässä asennossa.

Kuvernääri lähetti ihmisiä tarkistamaan hänen kuolemansa, mutta he löysivät pyhän hengissä. Tapahtui ihme ja nämä ihmiset sokeutuivat kauhusta ja alkoivat huutaa ja pyhä Hermeios auttoi heitä. Pyhä marttyyri määräsi sokeat tulemaan luokseen ja hän paransi heidät Jeesuksen Kristuksen nimessä.

Vihaisena kuvernööri määräsi vielä pyhän ihon nyljettäväksi, mutta hän säilyi tästäkin hengissä. Sitten hullu Sebastian mestasi pyhän omalla miekallaan. Kristityt hautasivat salaa marttyyri Hermeioksen ruumiin, jonka pyhäinjäännökset ovat sen jälkeen auttaneet lukuisia ihmisiä heidän parantumisissaan.

Ortodoksinen kirkko viettää pyhän marttyyri Hermeios Komanalaisen omaa muistopäivää aina vuosittain toukokuun 31. päivänä.

Tropari, 4. säv.

Kirjoittautuneena kaikkien kuninkaan Kristuksen joukkoihin | sinä löit maahan vihollisten rivit, oi kunniakas Hermeios. | Vanhuudessa kestit monia kidutuksia | taistellen kuin Jumalan sotilas. || Ano Häntä, oi voittoisa, pelastusta kaikille.

Kontakki, 3. säv.

Sinä uskollisesti tunnustit Kristuksen nimeä | ja kärsit tuskallisia kidutuksia, oi Hermeios, | ja kukistit muinaisen vastustajan. | Ruumiiltasi ikääntyneenä, || mutta nuoruuden innokkuudella sinä saavutit Paratiisin ilot.

Back

PayPal