Pyhät mirhankantajat Martta ja Maria olivat kuolleista herätetyn Lasaruksen siskoja ja kotoisin Betaniasta. Molemmat naiset olivat myös Jeesuksen naispuolisia opetuslapsia.

Martta ja Maria uskoivat Jeesukseen jo ennen kuin hän herätti kuolleista heidän veljensä pyhä Lasaruksen (muistopv 17.10.).

Kristuksen taivaaseen menemisen jälkeen ja pyhän arkkidiakoni Stefanuksen murhan jälkeen vainot Jerusalemissa kristittyjä kohtaan laajenivat ja Lasarus lähti pois Jesusalemista. Martta ja Maria avustivat veljeään evankeliumin saarnaamisessa eri maissa. He päätyivät sitten aikanaan Kyprokselle, missä heidän veljestään oli tullut Kitionin piispa.

Martan ja Marian kuolemasta ei ole tarkempia tietoja. Ortodoksinen kirkko muistelee heitä vuosittain kesäkuun 4. päivänä.

(Matt.26:6-12):

Kun Jeesus oli Betaniassa spitaalia sairastaneen Simonin talossa, tuli hänen luokseen nainen, jolla oli alabasteripullossa hyvin kallista tuoksuöljyä. Jeesuksen aterioidessa nainen vuodatti öljyn hänen päähänsä. Mutta kun opetuslapset näkivät sen, he sanoivat paheksuen: "Millaista haaskausta! Olisihan sen voinut myydä hyvään hintaan ja antaa rahat köyhille."

Jeesus huomasi tämän ja sanoi heille: "Miksi te pahoitatte naisen mielen? Hän teki minulle hyvän teon. Köyhät teillä on luonanne aina, mutta minua teillä ei aina ole. Kun hän voiteli minut, se tapahtui hautaamistani varten. Totisesti: kaikkialla maailmassa, missä ikinä evankeliumin sanoma julistetaan, tullaan muistamaan myös tämä nainen ja kertomaan, mitä hän teki."

(Luuk.10:38-42):

Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: "Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua." Mutta Herra vastasi: "Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois."

(Joh.11:1-44)

Pyhien mirhankantajien Martan ja Marian muistopäivä on 4.6.
Back

PayPal