Vieroksuen kunnianosoituksia pyhä Savva meni Athos-vuorelle, jossa hän työskenteli kopioden kirjoja. Palattuaan Athokselta hän valitsi yksinäisen paikan askeettiselle kilvoitukselleen noin seitsemän virstaa Novgorodista Višera-joen rannalta.

Täällä hän Novgorodin arkkipiispa Simonin siunauksella järjesti pienen munkkiluostarin Herran taivaaseenastumisen kunniaksi vuonna 1418. Pyhä Savva pystytti pylvään lähelle luostaria ja asui siellä ns.styliittana, pylväskilvoittelijana. Hän kuoli vuonna 1461 80 vuoden iässä. Hän nimitti seuraajakseen opetuslapsensa Andrein, joka oli tunnettu tiukasta ja askeettisesta elämästään.

Paikallinen muistaminen alkoi Novgorodin arkkipiispa Joonan (k. 1470) aikana ja se oli yhteydessä Savva-Višeran luostarin igumenin paranemiseen. Arkkipiispa Joona maalautti Savvan ikonin ja tilasi sävellettäväksi kanonin. Pyhän Savvan yleisempi kirkollinen kunnioittaminen tapahtui Moskovan kirkolliskokouksessa vuonna 1549. Jumalanpalveluksen hänelle on säveltänyt pappismunkki Pakomios Serbialainen.

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Savva Višeralaista aina vuosittain hänen omana muistopäivänään lokakuun 1. päivänä.
Back

PayPal