Pyhä apostolienvertainen Nina (Nino) Georgialainen eli Niina (Nina) Kappadokialainen eli Niina (Nina) Gruusialainen (Georgiaksi: წმინდა ნინო (ts'minda nino), armeniaksi: Սուրբ Նունե, kreikaksi: Αγία Νίνω). Hän syntyi noin vuonna 296 ja kuoli joko 338 tai 340 tai 355.

Legendan mukaan Jumalanäidin itsensä oli ollut määrä lähteä Georgiaan kertomaan kristinuskosta. Muiden kiireidensä vuoksi hän ei kuitenkaan ehtinyt. Hän ilmestyi nuorelle Ninalle, joka oli rukoillut Jumalanäidiltä siunausta matkalleen Georgiaan ja näystä herättyään Nina löysi käsistään Jumalanäidin lähettämän ristin. Nina leikkasi kaksi suortuvaa hiuksistaan, solmi ne ristin ympärille ja lähti matkaan.

Ninan saapuessa Georgiaan siellä oli jo kristittyjä, sillä apostoli Andreas oli tuonut kristinuskon maahan jo aiemmin. Ninan vaikutuksesta kuningatar Nana ja tämän puoliso kuningas Mirian III myös kääntyivät, ja maa otti kristinuskon viralliseksi valtionuskonnoksi toisena valtiona maailmassa 320-luvulla. Vain Armeniassa kristinusko on vanhempaa perua.

Pyhä Nina on saanut arvonimen Georgian valistaja ja apostolien vertainen. Viiniköynnösristi eli Pyhän Ninan risti on edelleen keskeinen Georgian ortodoksikirkon symboli.

Tropari, 4.säv.

Jumalan sanan kuulija, ensinkutsutun Andreaksen ja muiden apostolien saarnan kasvattama, Iverian valistaja ja Pyhän Hengen soitin, pyhä apostoleinvertainen Nina, rukoile Kristusta Jumalaa pelastamaan meidän sielumme.

Kontakki, 2.säv.

Tulkaa tänään kaikki, laulakaamme Kristuksen valitulle, apostoleinvertaiselle Jumalan sanan saarnaajalle, viisaalle hyvän sanoman tuojalle, joka Kartalinin kansan johti elämän ja totuuden tielle, Jumalanäidin oppilaalle, sydämelliselle puolustajalle ja väsymättömälle suojelijallemme suuresti ylistettävälle Ninalle.

Back

PayPal