Pyhittäjä Markianos, Kristuksen Suuren kirkon taloudenhoitaja syntyi Roomassa joskus 300-400 -lukujen taitteessa ylhäiseen roomalaiseen perheeseen ja sai ensiluokkaista opetusta perheen uudessa asuinpaikassa Konstantinopolissa. Vanhempiensa kuoleman jälkeen pyhittäjä Markianos käytti osa perintörahoistaan kirkkojen rakentamiseen ja niiden koristeluun, osan hän jakoi köyhille muilla tavoin. Hänelle itselleen rakkaimmiksi kirkoiksi muodostuivat rakentamansa Pyhän suurmarttyyri Anastasian (muistopv. 22.12.) kauniisti koristeltu kirkko ja myös Pyhän suurmarttyyri Irenen (muistopv. 5.5.) ja Pyhän Isidoren kirkko.

Hänen moraalinsa puhtaus ja elämänsä tiukka askeettisuus ärsyttivät ympärillä olevia velttoja ja ahneita ihmisiä, sillä he pitivät sitä sanomattomana kritiikkinä heidän omaa elämänsä puutteita kohtaan. Kuitenkin hänen nöyryytensä ja hiljaisuutensa voitti hänen panettelijansakin ja hän alkoi saada huomiota myös patriarkan taholta. Patriarkka vihkikin hänet sitten papiksi ja nimitti hänet myöhemmin Suuren Kirkon eli patriarkan alaisen kirkon taloudenhoitajaksi Konstantinopoliin.

Rikkauksistaan pyhittäjä Markianos jakoi anteliaasti almuja ja kunnostautui muutoinkin anteliaana, itsensä ohittavana ihmisenä kaikessa. Seuraten Vapahtajansa määräyksiä, hänellä ei ollut edes varavaatteita, joita olisi saattanut tarvita vaikka kolealla säällä.

Saatuaan lahjaksi ihmeidentekemisen armon, pyhittäjä Markianos paransi sairaita ja ajoi ulos riivaajia ihmisistä. Pyhä Markianos kuoli noin vuosien 472-474 aikoihin ja hänet haudattiin Pyhän Johannes Edelläkävijän luostariin Konstantinopoliin.
Back

PayPal