Pappismarttyyri Eleuherios (Eleftherios) oli maineikkaan Rooman kansalaisen poika, jonka hänen äitinsä Anthia (Evanthia) kasvatti hurskaaseen kristillisyyteen. Hyveellisenä ihmisenä hän nousi kaksikymmentävuotiaana Illyrian piispaksi Länsi-Balkanille. Myös edellisiin pappeuden asteisiin pyhä Eleftherios oli vihitty varsin nuorena: diakoniksi viidentoista vuoden iässä ja papiksi seitsemäntoista vuoden iässä. Joissakin tosissa lähteissä pyhän Eleftherioksen sanotaan olleen piispana Etelä-Italiassa Apuliassa.

Keisari Hadrianuksen hallituskaudella pyhää Eleftheriosta kidutettiin hänen puheistaan ja saarnoistaan, jossa hän kertoi ihmisille Kristuksesta. Lopulta hänet mestattiin Roomassa äitinä Anthian (Evanthian) kanssa. Prefekti Coremotnus, joka oli kiduttanut pyhää Eleftheriosta, tuli myöhemmin myös uskoon ja hänetkin teloitettiin. Samoin kävi häntä pidättämään tulleelle sotilasvirkailijalle Felixille.

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää pappismarttyyri Eleuheriosta, Illyrian piispaa, aina vuosittain hänen omana muistopäivänään yhdessä hänen äitinsä Anthian (Evanthian) sekä prefekti Coremontuksen ja sotilasvirkailija Felixin kanssa joulukuun 15. päivänä.
Back

PayPal