Pyhä marttyyri Gordios syntyi 200-luvun lopulla Kappadokian Kesareassa kristittyyn perheeseen. Tultuaan täysi-ikäiseksi hän liittyi keisari Liciniuksen armeijaan. Hän osoitti siellä urheutta ja hyviä sotilaallisia taitoja ja kohosi pian sadanpäämieheksi.

Kristittyjen vainojen alussa 300-luvulla, hän suuttuneena näki kristittyjen julman kohtelun ja sen vuoksi hän luopui sotilasarvostaan ja jätti maallisen elämän taakseen siirtyen kilvoittelemaan Siinain erämaahan asumattomille vuorille ja valmistautuen tekemään vain hyviä tekoja Kristuksen nimissä ja Hänet tunnustaen paastoten, rukoillen ja Jumalan sanaa tutkien.

Vuonna 320 pyhä Gordios saapui takaisin kaupunkiin ja esiintyi avoimesti pakanallisiin Ares-epäjumalan menoihin keskittyneen kaupungin amfiteatterissa sinne kokoontuneen kansan ja prefektin, kaupunginjohtajan edessä. Hän julisti Jumalan sanaa ihmisille ja tunnustautui itse kristityksi. Gordios pidätettiin ja häntä kidutettiin ja lopulta teloitettiin.

Tropari, 4.sävelmä

Innoittuneena uskosta sinä omasta vapaasta tahdostasi | riensit kilpakentälle ja riemuitsit kilvoituksesta siellä. | Sinä sammutit pahan liekit | mestauksesi verivirroilla, oi voittoisa. || Elämän antaja on kirkastanut sinut, oi Gordios.

Kontakki, 2.sävelmä

Ylistäkäämme kaikki taistossa kukistumatonta soturia ja kidutuksissa voittamatonta voittajaa Gordiosta, Idästä loistanutta totisesti suurta tähteä, Kristuksen marttyyrien jumalallista kaunistusta.
Back

PayPal