Pappismarttyyri Modestos, Jerusalemin patriarkka (n. 537-633) toimi Jerusalemin patriarkkana alueensa historian erittäin vaikeina aikoina 600-luvulla.

Modestos oli pyhän Theodosios Koinobiarkin (muistopv. 11.1.) perustaman luostarin munkki, askeettinen, hyveellinen ja syvällisesti päämääräänsä sitoutunut. Siksipä hänet valittiinkin luostarin johtajaksi, jotta hän voisi omalla esimerkillään johtaa luostaria.

Vuonna 614 Persian hallitsija Khosroes II valloitti Pyhän maan ja Jerusalemin, surmasi säälimättömästi kristittyjä ja otti vangiksi mm. Jerusalemin patriarkan Sakariaan. Tuolloin Modestos nostettiin patriarkaatin johtoon ja hänen tehtäväkseen tuli lohduttaa ja valaa toivoa jäljelle ja henkiin jääneille kristityille. Noin 30 000 uhrin joukossa oli mm. Pyhän Sabbaksen luostarin veljestö, jonka hautaaminen jäi Modestoksen tehtäväksi.

Pyhän Modestoksen johdolla ja lukuisten ihmisten, mm. Aleksandrian patriarkka Johannes Laupiaan avulla alue saatiin siivottua ja kunnostettua edes joltiseenkin kuntoon. Modestoksen johdolla kunnostettiin mm. yksi kristikunnan pyhimmistä paikoista, Pyhän Haudan kirkko.

Patriarkka Sakarias palasi myöhemmin vuonna 619 vankeudestaan ja nousi takaisin asemaansa Jerusalemin patriarkaksi ja kuolemansa jälkeen vuonna 631 Modestos valittiin hänen työnsä jatkajaksi tälle perinteikkäälle paikalle, pyhän Jaakobin istuimelle.

Pyhä Modestos, Jerusalemin patriarkka, kuoli 97 vuoden iässä joulukuun 16. päivänä vuonna 633 (toisten lähteiden mukaan vuonna 634). Aikojen saatossa pyhän Modestoksen rinnalle syntyi toinen muisto ja 18.12. vietettiin toisen, marttyyripiispaksi kuvatun Modestos Jerusalemilaisen muistojuhlaa. Myöhemmin on todettu, että tällä henkilöllä ei välttämättä ole oikeaa historiallista taustaa ja hän siksi on niin sanottu epäperäinen hahmo.
Back

PayPal