Pyhittäjämarttyyri Stefanos Uusi (kreik. Στέφανος ὁ νέος) oli konstantinopolilainen munkki, josta tuli Keisari Konstantinos V (741–775) harjoittaman ikonoklasmin johtava vastustaja.

Stefanos syntyi noin vuonna 713 tai 715. 16-vuotiaan Stefanoksen perhe pakeni vainoja Bithyniaan, jossa Stefanos meni kivoittelemaan Auxentios-vuorelle luostariyhteisöön. Siellä hän kilvoitteli 42-vuotiaaksi asti eli vuoteen 754/757 asti, kunnes hän meni toiselle vuorelle kilvoittelemaan munkkiyhteisöön.

Keisari Konstantinos V alkoi vainota ikonien kunnioittajia. Hän piti Hieriassa ikonoklastien kirkolliskokouksen. Stefanos kieltäytyi tottelemasta kokouksen päätöksiä. Vuonna 760 Vainojen takia Stefanosta syytettiin seksuaalisesta kanssakäymisestä äitinsä kanssa ja Georgios Synkletoksen, keisarin suojatin, laittomasta tonsuroinnista.

Stefanos pidätettiin ja kun hän ei edelleenkään suostunut noudattamaan kokouksen päätöksiä, hänet karkoitettiin Prokonnesoksen saarelle. Toisena karkoitusvuonna (v. 764 tai 765) hänet pidätettiin ja määrättiin nuijittavaksi hengiltä - Stefanoksen ruumista raahattiin kaduilla. Eräs munkki pelasti Stefanoksen pään, josta on tullut tärkeä pyhäinjäännös.
Back

PayPal