Pyhä apostoli Andreas Ensinkutsuttu oli ensimmäisiä Jeesuksen opetuslapsia ja apostoli Pietarin veli. Hänet kuvataan usein yhdeksi Jeesuksen läheisimmistä opetuslapsista. Hän on useitten valtioiden, kuten Romanian ja Skotlannin, suojelija. Hänen muistelupäivänsä on marraskuun 30. päivä.

Andreas (nimi tarkoittaa kreikaksi: miehuullinen) oli ammatiltaan kalastaja, syntyisin Betsaidasta Galileanjärven koillisrannalta. Johannes Edelläkävijän (Johannes Kastajan) opetuslapsena ollessaan hänet kastettiin ja heti tämän jälkeen hän jätti pyhän Johanneksen seuratakseen Jeesusta. Hän toi mukanaan myös veljensä, apostoli Pietarin. Kumpikin heistä luetaan kuuluviksi tärkeimpien kahdentoista apostolin joukkoon.

Helluntain tapahtumien jälkeen arpa määräsi pyhän Andreaksen saarnaamaan Byzantioniin (myöhemmin Konstantinopoli), jossa hän nimitti pyhän Stakyksen Byzantionin ensimmäiseksi piispaksi Traakiaan, Peloponnesokseen, Kreikkaan ja Epiruskseen, joilla alueilla hän käännytti monia uskovaisiksi ja vihki piispoja ja pappeja heille sekä Venäjän maalle, jossa hän muun muassa Kirkon perimätiedon mukaan olisi istuttanut Kiovassa ristin korkealle paikalle ja profetoinut loistavaa kristillistä tulevaisuutta Venäjän kansalle. Nykyinen historian tutkimus ei tällä hetkellä kykene tukemaan näiden perimätietoon perustuvien tietojen oikeellisuutta. Edelleen perimätiedon mukaan Jumalansynnyttäjän piti arvan mukaan lähteä saarnaamaan Georgiaan, mutta Jumalan tahdosta hän jäi Jerusalemiin ja apostoli Andreas kutsuttiin Georgiaan, jossa tuolloin oli kaksi valtiota Kartlin kuningaskunta (kreikaksi: Iberia) ja Egrisin kuningaskunta (kreikaksi: Colkhida). Noissa maissa apostoli Andreas saarnasi kansalle evankeliumia. Länsi-Georgiassa (Egrisissä) hän saarnasi yhdessä apostoli Simon Kiivailijan kanssa.

Perimätiedon mukaan pyhä Andreas kuoli marttyyrikuoleman Peloponnesoksessa, Patraksen kaupungissa. Varakonsuli Egeaksen perhe uskoi pyhän Andreaksen ihmeisiin ja saarnoihin. Tämä raivostutti varakonsulin kiduttamaan ja ristiinnaulitsemaan pyhän Andreaksen.

Uudet apostolin kastamat uskovaiset tahtoivat siirtää hänet pois ristiltä, mutta sitä ei heille sallittu. Sen sijaan apostoli Andreas lohdutti heitä ristiltä ja apostoli rukoili harvinaisen valon ympäröidessä hänet puolen tunnin ajan. Kun valo poistui, apostoli Andreas antoi sielunsa Luojansa huomaan. Tämä tapahtui vuonna 62.

Hänet ristiinnaulittiin perimätiedon mukaan vinolle X-muotoiselle ristille, jota nykyään nimitetään hänen mukaansa Andreaksen ristiksi. Kyseinen risti on kuvattu myös Skotlannin lipussa.

Pyhän Andreaksen reliikit ovat osin Konstantinopolissa, mutta hänen kätensä Moskovassa ja hänen kallonsa oli ensin Roomassa, mistä se kuitenkin vuonna 1964 palautettiin Patrakseen.

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Apostoli Andreas Ensiksikutsuttua vuosittain hänen omana muistopäivänään marraskuun 30. päivä sekä muiden apostolien kanssa heidän yhteisenä muistopäivänään kesäkuun 30. päivänä.


Tropari, 4.

Oi Andreas, ensimmäisenä apostoliksi kutsuttu | ja apostolien päämiehen veli, | ano kaikkien Herralta rauhaa maailmalle ||ja sieluillemme suurta armoa.

Kontakki, 2.säv.

Ylistäkäämme Jumalan innoittamaa Andreasta hänen rohkeudestaan. Vapahtajan ensimmäinen apostoli ja Pietarin veli, toi veljensä Kristuksen luokse, ja hän huutaa meille: Tulkaa, me olemme löytäneet Hänet, jota maailma halajaa.

Back

PayPal