Pyhittäjä-äiti Theoktiste (Teoktiste) Lesboslainen oli syntyisin Methymnestä, joka sijaitsee Lesboksen saarella. Hänen syntymävuotensa on voin vuoden 828 tienoilla. Jäätyään orvoksi Theoktiste meni luostariin. Kerran ollessaan vierailulla siskonsa luona kotikylässään, sinne hyökkäsi vuonna 846 merirosvojoukko, joka vangitsi myös 18-vuotiaan Theoktisten.

Kaikki vangit vietiin Paroksen saarelle, jossa Theoktiste viekkautta käyttäen pääsi pakenemaan ja juoksi karkuun. Rosvot lähtivät pian asumattomalta saarelta ja Theoktiste jäi autiolle saarelle yksinään syöden ruokanaan mm. saarelta löytyvää palkokasvia ja muita yrttejä. Näin kului 35 vuotta. Saarelle saapui sattumalta metsästäjä, joka kävi samalla ihailemassa autioksi jätettyä "Sataovista" Jumalansynnyttäjän marmorikirkkoa, mistä hän hämmästyksekseen löysi hennon, laihan naisen, joka piilostaan pyysi saada vaatteita, koska entiset olivat kuluneet pois. Metsästäjä heitti hänelle päällysviittansa.

Theoktiste kiitti metsästäjää, joka heittäytyi hänen jalkoihinsa ja pyysi häneltä siunausta. Theoktiste kertoi miehelle tarinansa ja pyysi häntä tuomaan seuraavalla kerralla mukanaan pyhän ehtoollisen, jota hän ei ollut saanut nauttia vuosikymmeniin. Samalla hän pyysi miestä olemaan kertomatta hänestä muille.

Mies palasikin jonkin ajan kuluttua ystäviensä kanssa, mutta Theoktiste näyttäytyi vasta, kun muut olivat poistuneet. Hän sai papin hänelle mukaan antaman ehtoollisen ja lausui samalla pyhän Simeonin sanat (Luuk.2:29): "Herra, nyt Sinä annat palvelijasi rauhassa lähteä."

Muutaman päivän kuluttua metsästäjät poistuivat saarelta, mutta ennen lähtöään mies kävi vielä tervehtimässä Theoktisteä. Hän löysi pyhän kääriytyneenä antamaansa viittaan kuolleena. Metsästäjä hautasi hänet löytämäänsä paikkaan.

Pyhän Theoktisten kunnioitus on suurta erityisesti Lesboksen saarella ja tietenkin Paroksen saarella, missä tässä "Sataovisessa" on pyhitetty yksi sivualttari Theoktistelle. Pyhittäjä Theoktisten reliikit ovat Ikarian saarella.
Back

PayPal