Pyhä marttyyri Orestes Kappadokialainen (tunnetaan myös nimellä Orestes Tyanalainen) oli lääkäri ja hän eli Kappadokian Tyanan kaupungissa 200-luvun lopulla, samaan aikaan, kun keisari Diocletianus (284-311) vainosi kristittyjä. Hän oli kuuluisa ja taitava sotilas ja jo lapsuudesta asti kristitty.

Armeijan esimiehensä upseeri Maximinuksen määräyksestä hänet lähetettiin Tyanaan hoitamaan pois päiväjärjestyksestä sinne laajalti levinnyt kristinusko. Mutta kävikin niin, että Orestes oli ensimmäisten joukossa, jotka joutuivat syytteeseen ja tuomiolle uskostaan. Hän tunnusti rohkeasti ja avoimesti uskonsa ristiinnaulittuun ja ylösnousseeseen Herraan Jeesukseen Kristukseen. Syyttäjä yritti tarjota Orestesille rikkauksia, kunnioitusta ja kuuluisuutta, jos hän luopuisi Jumalastaan, mutta pyhä Orestes oli taipumaton.

Maximinuksen määräyksestä syyttäjä vei Orestesin hienoon pakanatemppeliin ha vaati siellä häntä palvomaan epäjumalia. Kun hän jälleen kieltäytyi, neljäkymmentä sotilasta yksi kerrallaan löivät häntä nahalla päällystetyillä tangoilla ja polttivat häntä tulella. Pyhä Orestes huusi (Ps.86:17):

Anna merkki, joka lupaa minulle hyvää. Häpeä vihamiehilleni! Saakoot he nähdä, että sinä, Herra, autat ja lohdutat minua.

Ja Herra kuuli todellista palvelijaansa. Maa alkoi järistä ja epäjumalankuva kaatui ja murskaantui. Kaikki ryntäsivät ulos pakanatemppelistä ja kun pyhä Orestes tuli ulos, koko temppeli sortui maahan.

Raivostunut Maximinus määräsi pyhän marttyyrin lukittavaksi vankilaan seitsemän päivän ajaksi, eikä hänelle annettaisi sinä aikana ruokaa eikä juomaa. Kahdeksantena päivänä kidutusta jatkettiin. He takoivat marttyyrin jalkoihin kaksikymmentä naulaa ja sitoivat hänet villin hevosen perään. Raahautuessaan kivikossa pyhä Orestes kuoli. Silloin oli vuosi 304. Hänen jäännöksensä heitettiin mereen.

Vuonna 1685, kun pyhä Dimitri Rostovilainen, Rostovin metropoliitta (muistopv. 28.10.) valmisteli pyhän Orestesin elämäkertaa, joka painettiin Kiovan luolaluostarissa, hän nukahti väsymyksestä. Pyhä Orestes ilmestyi Dimitrille unessa ja näytti syvän haavan hänen vasemmalla puolellaan sekä haavoittuneen ja katkenneen kätensä ja katkaistut jalkansa. Pyhä marttyyri katseli pyhää Dimitriä ja sanoi: ”Katso, olen kärsinyt enemmän Kristuksen vuoksi, kuin olet kuvannut.” Nöyrä munkki ihmetteli ja pohti, oliko tämä pyhä Orestes yksi viidestä Sebasten marttyyristä (muistopv. 13.12.). Marttyyri sanoi: ”En ole se Orestes, vaan se, jonka elämäkertaa juuri kirjoitat.”

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Orestes Kappadokialaista aina vuosittain marraskuun 10. päivänä.
Back

PayPal