Kahdeksantena päivänä syntymänsä jälkeen Herramme Jeesus Kristus ympärileikattiin Vanhan testamentin lain mukaisesti. Kaikki miespuoliset lapset ympärileikattiin merkkinä Jumalan pyhästä liitosta esi-isämme Abrahamin ja hänen jälkeläistensä kanssa. (1.Moos.17:10-14, 3.Moos.12:3)

Tämän rituaalin jälkeen jumalallinen lapsi sai nimekseen Jeesus, jonka ylienkeli Gabriel oli ilmoittanut Jumalansynnyttäjälle neitsyt Marialle ilmestyspäivänä (Luuk.1:31-33, Luuk.2:21). Kirkkoisät selittävät tätä tekoa sillä, että Herralle, Lain luojalle, tehtiin ympärileikkaus esimerkkinä kansalle siitä, miten uskovaisten tulee täyttää Jumalan antamat määräykset. Ympärileikkaus tehtiin, ettei kukaan voisi myöhemmin väittää, ettei Hän olisi lihaksi tullut ihminen tai että Hänen inkarnaationsa (lihaksitulemisensa) oli harhaa kuten jotkut (doketistit) opettivat.

Uudessa testamentissa ympärileikkauksen rituaali väistyi kasteen mysteerion tieltä, jota se ennakoi. (Kol.2:11-12) Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen ympärileikkauksen juhlaa on muistettu itäisessä kirkossamme aina neljänneltä vuosisadalta saakka. Juhlan kanonin kirjoitti pyhä Stefanos Sabbaslainen (muistopv. 28.10).

Samassa yhteydessä kun hänet ympärileikattiin, mikä siis oli Herran hyväksymä merkki Jumalan liitosta koko ihmiskunnan kanssa, Hän sai myös kahdeksantena päivänä syntymänsä jälkeen nimen Jeesus (Vapahtaja) merkkinä Hänen palvelutehtävästään, työstä maailman pelastuksen puolesta. (Matt.1:21, Mark.9:38-39, Mark.16:17, Luuk.10:17, Fil.2:9-10)

Nämä kaksi tapahtumaa: Herran ympärileikkaus ja nimenantaminen, muistuttavat kristittyjä siitä, että he ovat tehneet uuden liiton Jumalan kanssa ja

”Häneen teidät on yhdistänyt ympärileikkaus, jota ei ole ihmiskäsin tehty, Kristuksen ympärileikkaus, jossa syntinen luonto riisutaan pois. (Kol.2:11).

Erityinen nimityksemme kristitty on merkki ja osoitus tästä ihmiskunnan asettumisesta uuteen liittoon Jumalan kanssa.

Ortodoksisessa kirkossa Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen ympärileikkauksen juhlaa vietetään vuosittain tammikuun 1. päivänä eli uudenvuoden päivänä.

Tropari ja kontakki

Herramme Jeesuksen Kristuksen ympärileikkaus, 1.1.

Tropari, 1. säv.

Oi Jeesus, sinä, joka iankaikkisen Isän ja jumalallisen Henkesi kanssa istut korkeudessa tulenkirkkaalla istuimella, olet tahtonut syntyä maan päälle neitseellisestä Äidistäsi, ja niin ihmiseksi tultuasi sinut kahdeksanpäiväisenä ympärileikattiin. Kunnia olkoon tahtosi hyvälle päätökselle, kunnia kaitselmuksellesi, kunnia alentumisellesi, oi ainoa ihmisiä rakastava.

Kontakki, 3. säv.

Kaikkeuden Herra kärsii ympärileikkauksen ja hyvyydessään leikkaa pois ihmisten synnit antaen tänään maailmalle pelastuksen. Tänään korkeuksissa iloitsee myös Luojan kutsuma esipaimen, valoa kantava Basileios, jumalinen Kristuksen salaisuuksien toimittaja.

Back

PayPal