Данас почиње Велики, часни пост. Он се зове четрдесетодневним, и траје до Лазареве суботе. Последња недеља пред Ускрс, која се назива Страсном, није укључена у ово време.
Пост је Црква увела, иако у Новом завету нема заповести Христове о посту, да би се следио пример његовог четрдесетодневног боравка у пустињи, проведеног без хране и у молитви. Васељенски сабори осуђују оне који не посте овај пост.
Правила светих отаца налажу да се прва четири дана ове седмице не једе ништа, а онима који су болесни или слаби дозвољава се увече узети мало хлеба и воде. У многим црквама се током ових дана на великом повечерју чита Покајни канон св. Андреја Критског из седмог века, подељен у четири дела, у коме се кроз библијске представе у 250 строфа приказују разни греси и казне због њих.
Први дан ове седмице назива се Чистим понедељком. На јутрењу у црквама се објављује верницима: “Стиже пост, мати целомудрености, изобличитељ грехова, проповедник покајања, живот анђела и спасење људи”. По храмовима се служе часови и то, први у спомен стварања света, трећи у спомен силаска св. Духа на апостоле, шестог се сећа распећа, а деветог Христове смрти на крсту. Богослужења су дуга, више се чита, а мање пева, клечи се и размишља о Христовој искупитељској смрти за људски род.
Цела седмица назива се чистом и завршава се Теодоровом суботом, када се верници у великом броју причешћују.
Назад


PayPal