Празнуваме и паметта на преподобния наш отец Сава Вишерски. Той произхождаше от Тверската област, от град Кашин, и бе син на благородни родители. От младостта си възлюби Христа и стана монах - и заради добродетелния си живот беше хвален от сродниците си и от велможите, които властваха в тази област. Но за да избяга от човешката слава, преподобният отец напусна (подобно на Авраам) своята родна земя и своите сродници, и отиде в Новгород като един от бедняците и странниците, за да не го познае никой. След това, наставляван от Бога, дойде в една местност над река Вишера; там построи колиба и се молеше пред иконата на Пресвета Богородица. Веднъж някои хора от града го видяха да стои на молитва, а лицето му не се виждаше от множеството комари, които го бяха покрили. Тези хора се удивиха на търпението на св. Сава и започнаха да го хвалят като истински Божий угодник. Но той, щом видя, че и тук хората разбраха за неговия живот и го прославят, отдалечи се от това място и се засели близо до една река, наричана Сосница, и там се подвизаваше.
След известно време за него узна преосвещеният архиепископ Иоан, дойде да го посети, и двамата беседваха за душеполезни неща. Оттогава архиепископът започна да му изпраща потребното за неговите нужди и го почиташе като велик Божий угодник. После блаженият Сава отново се върна при река Вишера и там започна да води още по-строг живот. Около него се събра братство и бе устроен монастир с църква в чест на Възнесението на Господа Иисуса Христа.
Преподобни Сава живя още много години, всячески благоугождаваше на Бога и поучаваше братята за тяхна духовна полза и спасение, след което с мир предаде душата си на Господа († 1 окт. 1460 г.).
Назад


PayPal