Св. мъченица Мамелхва произхождаше от Персийската страна. Тя отначало беше жрица на една езическа богиня (Артемида), но сестра и бе християнка.
Веднъж Мамелхва видя насън Ангел Божий, който и показваше християнските св. Тайнства, и щом се събуди, разказа на сестра си, а тя я отведе при епископа. Като чу разказа и за този чуден сън, той я увеща да приеме Християнството и я кръсти, а сестра и стана нейна възприемница от светата купел. Разгневени от обръщането на Мамелхва в Христовата вяра, елините се изпълниха със злоба и ярост и я убиха с камъни още докато носеше бялата дреха, получена при св. Кръщение.
Тялото на мъченицата бе хвърлено в една яма, но в скоро време двама души християни го взеха оттам и го погребаха с почит. Впоследствие епископът на града, в който св. Мамелхва прие мъченическа смърт, измоли от персийския цар позволение да разруши храма на езическата богиня и на мястото му да построи църква в чест на Христовата мъченица (Времето на мъченическата кончина на света Мамелхва може приблизително да се отнесе към V в. Византийският император Теодосий II Младши сключил мир с персите през 422 г., който продължил до 502 г. Това обяснява защо персийският цар позволил на християнския епископ да разруши гореспоменатото езическо капище: очевидно - от желание да поддържа добри и мирни отношения с могъщата Византийска империя) - в нея след това бе положено светото и тяло. При пренасянето на мощите и от тях се извършваха много чудеса и изцеления, и мнозина езичници се обърнаха към Христа.
Назад


PayPal