Преподобни Теофан се роди от благочестиви родители. Те живееха в Палестина и се отличаваха изключително много със своето страннолюбие. Той имаше и брат Теодор, който по-късно пострада от иконоборците заради почитта си към светите икони и е известен с името Начертани.
Преподобни Теофан Благодарение на грижите и благоразумното отношение на родителите им към тяхното възпитание, Теофан и Теодор още отрано получиха много добро образование и придобиха широки познания и опитност в областта на науките и философията. Но те скоро се убедиха, че всичко на този свят е непостоянно, суетно, и увяхва като цвят на трева - затова се отрекоха от света, отидоха в лаврата на св. Сава Освещени и там започнаха да водят монашески живот. Ревностно и неуморно се подвизаваха в молитви и във всяка добродетел, а душите си непрестанно възвисяваха към Бога и ден след ден все повече се утвърдяваха в Неговата света воля. Не след дълго, заради своя висок духовен живот и искрен подвиг Теофан бе удостоен с презвитерски сан.
По това време започна да се шири богопротивната иконоборна ерес, която смути цялата Христова Църква и внесе сред православните хиляди разделения и съблазни. Мнозина бяха гонени и измъчвани заради почитането на светите икони. Тогава тези двама премъдри книжовници и защитници на светото Православие бяха изпратени от Иерусалимския патриарх при византийския император Лъв Арменец (813-820), като агнета при вълк, за да изобличат неговото злочестие. Те отидоха, застанаха пред лицето му и без да се страхуват го изобличиха за неговата ерес, с която погубваше душите на мнозина. Заради това много пострадаха: не само от този цар, но и от другите, които се възцариха след него - Михаил Балба (820-829) и Теофил (829-842): от тях претърпяха различни мъчения, рани и тъмница, глад и жажда, гонения, заточения и безчислени бедствия, а освен това на лицата им по жесток начин бяха направени надписи чрез изрязване със специално приготвени мъчителски оръдия. Повече от двадесет години - от 817 до 842 - те бяха измъчвани от иконоборците, и в тези страдания св. Теодор завърши своя мъченически подвиг, ( Около 840 г. Паметта му се празнува на 27 декември) а св.Теофан дочака възобновяването на мира в Църквата. Това стана когато Михаил, синът на Теофил, прие скиптъра на Византийската империя (842г.) заедно със своята майка Теодора, и отново внесе светите икони в Божиите храмове, поклони им се и с големи почести върна от заточения всички свети изповедници. Тогава и св. Теофан бе върнат и поставен за митрополит в град Никея, ръкоположен от патриарх Методий, който разруши иконоборната ерес.
В чест на светите икони св. Теофан състави тържествен канон, а също така написа и много други канони, които са включени в богослужението на св. Църква, както и някои полезни и назидателни писания.
Около 843 г. от този земен живот той отиде при Господа и след многобройните мъчителни трудности се всели във вечния небесен покой.
Назад


PayPal