Колоса (Colossae, Колоссы) е древен град в югозападната част на Фригия, близо до Лаодикия и Йерапол (днешна Турция). В него в най-ранните християнски години е звучала проповедта на светите Благовестници Йоан Богослов, Филип и Вартоломей, а през 60-те години св. апостол Павел е написал едно от посланията си - до Колосяните.

Светите апостоли Филимон, Архип и Апфия, които били обърнати в християнството от свети апостол Павел, пострадали за Христа от гърците езичници в град Колоса по време на царуването на император Нерон.

През десетата година от царуването на император Нерон (64 г. след Христос) градът е бил разрушен от земетресение. След време бил отново издигнат, но никога не достигнал своята предишна слава. По-късно е носил името Хона (рус. Хоназ, Хоны).

Днес Колоса е малко населено място. Развалините на древния град се намират в подножието на планината Хонас.

В дневни времена в Колоса е съществувал храм на св. архистратиг Михаил, построен над целебен извор в знак на благодарност за изцеление при ходатайството на св. архистратиг Михаил.

Тропар

Началниче на небесните воинства, ние, недостойните винаги те молим да ни оградиш с молитвите си под покрова на твоята невеществена слава, като запазваш нас, които коленопреклонно молим и зовем: избави ни от беди, защото си чиноначалник на вишните сили.


Кондак

Архистратиже Божий, служителю на Божествената слава, началниче на ангелите и наставниче на хората, проси полезното за нас и велика милост, като архистратиг на безплътните.
Назад


PayPal