Свети Терапонт бил светител на Сардийската църква. Със своето учение и проповед той обърнал много елини-идолопоклонници към Христа и ги просветил със светото Кръщение.

Свети Терапонт бил хванат от хегемона Юлиан, който го оковал във вериги и го затворил в тъмница. Там бил измъчван дълго време с глад и жажда. След това бил развеждан в тежки окови до градовете Синаон Фригийски и Анкира Галатийски, по време на което бил измъчван по най-различни начини.

Когато стигнали до река Асталин, съблекли страдалеца, привързали го за четири кола, забити в земята и го били така жестоко, че се показали костите му и земята се напоила с неговата кръв. А от сухите колове покарали вейки и се покрили с листа, и след това от тях израснали големи дървета, от чиито листа хората получавали изцеление на своите различни болести и недъзи.

Накрая свети Терапонт бил доведен в Саталийската епископия (подчинена на Сардийската митрополия), намираща се в Лидия, близо до река Хермус, и тук след много изтезания бил умъртвен заради изповядването на Христовото име и приел от Господа нетленен венец.Тропар на свещеномъченик, глас 4

Станал причастник на нравите и наместник на престолите на апостолите
по пътя на съзерцанието ти, боговдъхновени, си извършил дела,
поради това ти вярно си преподавал словото на истината,
за вярата си пострадал даже до кръв,
свещеномъчениче (името), моли Христа Бога да се спасят нашите души.
Назад


PayPal