Светият мъченик Варлаам бил родом от Антиохия Сирийска. В преклонна възраст той бил хванат заради това, че изповядвал името на Иисуса Христа, и доведен на съд пред езическия княз.

Започнали да го принуждават да принесе жертва на идолите. Когато отказал да стори това, го подложили на много люти мъчения за Христа Господа: първо жестоко го били с волски жили, а после го стъргали с железни куки.

След това езичниците повели светия мъченик към идолския храм и там по заповед на мъчителя протегнали ръката му над жертвеника, поставили на нея горещи въглени с тамян, за да покади жертвеника на техните скверни богове.

Мъчителите смятали, че от нетърпимата болка мъченикът ще хвърли горящите въглени с тамяна пред идолите. И ако сторел това, щели да му кажат:

- Ето, ти вече принесе жертва на нашите богове.

Но езичниците не постигнали онова, което желаели. Христовият мъченик стоял непоколебим като стълб, държейки в ръката си горящия огън, и бил по-крепък от мед и желязо, понеже държал огъня в ръка, докато пръстите му не изгорели и не паднали заедно с огъня на земята. Въпреки това той не помръднал ръката си и не оставил на олтара пред идолите въглените с тамяна.

Като се явил тъй мъжествен и непобедим страдалец и воин Христов, свети Варлаам при доблестно изповедание предал душата си на Господа.
Св. мъченик Варлаам умрял през 304 г. в Кесария Кападокийска.
Тропар на мъченик, глас 4

Твоят мъченик, Господи,
при своето страдание прие от Тебе, нашия Бог, нетленен венец,
Защото, имащ Твоята подкрепа, мъчителите повали
и съкруши на демоните безсилната дързост:
с неговите молитви спаси нашите души.


Кондак, глас 4, подобен: Явился еси:

Явился еси преудивлен крепостию,
всесожжения ливан благовонен себе принесл еси, жертву Христу:
и венец почести приим Варлааме,
присно моли за ны страдальче.

Явил си се преудивителен по сила,
себе си принесъл като благовоенен тамян в жертва на Христа
и, приел венеца на почестите, Варлааме,
винаги се моли за нас, страдалче.
Назад


PayPal