Две стране поста

Пост има две стране: телесну и духовну. Телесни пост је уздржавање од извесних јела и алкохолних пића. Духовни пост подразумева одрицање од сваке врсте грешних и злих помисли, жеља и дела. Телесни пост је само неопходно помоћно средство за успешну духовну борбу против страсти, које се распирују кроз телесне жеље. Пошто тело заједно са душом учествује у греху, треба заједно са њом да учествује у напорима ка поновном задобијању врлина. Стварни духовни пост подразумева уздржавање од сваке похотљивости. Свети Оци су одувек истицали духовну страну поста, и писали да сам телесни пост Бог не прихвата. Чак су га називали "демонским постом", јер и демони не једу, а не теже духовном усавршавању. Па је тиме онај који само телесно пости, а не приступа духовном подвигу, идентичан демонима. Духовна страна поста увек укључује појачане молитве, и квалитативно и квантитативно, и борбу за опште унапређење свих хришћанских врлина.

Стварни пост који обухвата и телесни и духовни аспекат, приводи човека смирењу. У смирењу човек почиње да стиче сазнање, да је спасење могуће једино у Богу, кроз Његову велику милост. Код стицања свих врлина и код испуњења свих заповести, Свети Оци придају врлини расуђивања највећу важност. Расуђивање подразумева дар разликовања онога што је корисно, од онога што је штетно.

Категорије, врсте и подела поста

По строгости, или начину уздржавања, постови се деле у пет категорија:

  1. Потпуно уздржавање од сваке врсте јела и пића (чак и воде). На овај начин се пости у прва три дана Васкршњег поста и на Велики петак.
  2. Сухоједење - узимање суве хране (у сировом стању), или само хлеба и воде, једанпут на дан, и то у девети час (15:00 поподне).
  3. Пост на води - узимање јела припремљених на води, без употребе уља за кување. Познат и као "строги пост" пред Причешће.
  4. Пост на уљу - узимање јела припремљених на уљу, два пута дневно. Вино је дозвољено.
  5. Пост на риби - узимање јела која могу да садржавају рибу, припремљених на уљу, два пута дневно. Вино је дозвољено.
    Ово је најблажи начин поста

Дакле, и најблажи облик поста подразумева уздржавање од све хране животињског порекла. Узимање хране више од једанпут на дан, зове се ублажење поста, а када се узимају уље и вино, тада се чини разрешење поста. Врсте разрешења поста су четири:

 
  1. Разрешење "на вино и уље" - пост на уљу.
  2. Разрешење "на рибу" - пост на риби.
  3. Разрешење "на јаја и млечне производе" - бели мрс.
  4. Разрешење "на све" - мрс.

Треба нагласити да поред установе одређених дана и периода поста од стране Цркве, регулисање питања разрешења за сваког верника посебно се оставља расуђивању његовог духовног оца, који понекад поступа са снисхођењем, дакле према слабостима човека и према мери на корист његове душе.

Једнодневни постови

  • Свака среда и петак током целе календарске године, осим трапавих седмица. Пости се на води уколико није разрешено другачије.
    На пример, у среду Преполовљења и среду Оданија Васкрса, пости се на риби.
    Ако Петровдан или Велика Госпојина падну у среду или петак, тада се пост разрешава на рибу.
  • Усековање Св. Јована Крститеља (29. август). Једе се једном дневно, на води.
  • Крстовдан (14. септембар). Једе се једном дневно, на води.
  • Навечерје Богојављења (5. јануар). Једе се једном дневно, на води. Ако падне у суботу или недељу, пости се на уљу и вину.

Вишедневни постови

Вишедневни постови су они постови које је Црква установила пред велике празнике. Постоје четири вишедневна поста, смештена у четири годишња доба:

 
  • пролеће - Велики пост (Часни, Васкршњи, Велика четрдесетница)
  • лето - Петровски пост (Пост Светих Апостола)
  • јесен - Госпојински пост
  • зима - Божићни пост (Мала четрдесетница)

Лични или заветни пост

То су постови које поједини верни посте ради појачања своје побожности, или услед епитимије, или услед заветовања неком од Светих. Црква одобрава и такву врсту поста, али је у таквим случајевима пожељно посаветовати се са надлежним парохом или духовником, и поступити по њиховим саветима.

Трапаве седмице

То су седмице у којима је разрешен редовни пост средом и петком. Има их укупно пет:

  • Седмица која почиње Недељом ο митару и фарисеју
  • Сиропусна недеља - недеља пред почетак Васкршњег поста. Једе се све сем меса - бели мрс.
  • Светла недеља - недеља по Васкрсу
  • Духовска недеља - недеља по Духовима
  • Дани између Божића и Крстовдана (25. децембар - 5. јануар)