|
|
Marttyyrit Proklos ja Hilarios Ankyralaiset Ortodoksinen kirkko muistelee pyhiä marttyyrejä Proklos ja Hilarios Ankyralaista aina vuosittain hänen omana muistopäivänään heinäkuun 12. päivä.
Tropari, 1,sävelmä
Oi Hilarios ja Proklos, koristettuna ristiaseella | te kilvoittelitte ja tulitte Kristuksesta osalliseksi. | Te taivaallisesta kunniasta osalliset | ja armolahjoilla... Pyhittäjä Mikael MaleinolainenPyhä Mikael Maleinolainen (Μανουήλ Μαλεΐνος) syntyi noin vuonna 894 Charsianin alueella (Kappadokia) ja sai kasteessa nimen Manuel.
Manuel oli Bysantin keisari Leo VI Viisaan (886-911) sukulainen. 18-vuotiaana Manuel lähti Bithyniaan Kyminasin luostariin vanhus Johannes Heladiteksen ohjaukseen ja siellä hänet vihittiin munkiksi... Marttyyri Golindukh PersialainenPyhä Veroniki VerenvuototautinenPyhä Veroniki (myös Bernice, Veronika tai Veronica) Verenvuototautinen on ortodoksisen tradition mukaan se nainen, jonka parani koskettamalla Kristuksen viitan tupsua:
(Matt.9:20-22):
Silloin Jeesusta lähestyi muuan nainen, jota kaksitoista vuotta oli vaivannut verenvuoto. Hän tuli Jeesuksen taakse ja kosketti hänen viittansa tupsua.... Marttyyrit Feodor Varjagi ja hänen poikansa JohannesMarttyyrit Feodor (Theodoros) Varjagi ja hänen poikansa Johannes elivät 900-luvulla Kiovassa, jossa he toimivat rusien armeijassa. Varjagit olivat pääosin ruotsalaisia ja norjalaisia viikinkitaustaisia henkilöitä. He palvelivat myös Bysantin keisarin henkivartiokaartissa. Sekä Feodor (bysanttilaisittain Theodoros) että Johannes kokivat marttyyrikuoleman... Jumalansynnyttäjän juhla Kolmikätisen ikonin kunniaksiAlunperin 700-luvulta peräisin olevasta Kolmikätisestä Jumalanäidin ikonista kerrotaan perimätiedon mukaan, että pyhältä Johannes Damaskolaiselta katkaistiin oikea käsi, koska häntä vastaan oli esitetty myöhemmin vääriksi osoittautuneita syytteitä. Kuitenkin palavien rukousten voimalla ja Jumalanäidin esirukouksien auttamana käsi liittyi... Kristuksen tähden houkka Arseni NovgorodilainenMarttyyri Simon Volomskilainen |