Pyhä ylienkeli Mikael on kaikista enkeleistä ja muista ruumiittomista voimista eniten muisteltuja eli kirkollisessa mielessä juhlittuja. Hänelle on annettu Danielin kirjassa ja Ilmestyskirjassa myös nimi Herran sotajoukon päällikkö (Joos.5), arkistrategos eli enkelien komentaja taistelussa langenneita enkeleitä vastaan.

Enkeleitten nimiä ei ole laajalti mainittu Raamatussa. Vanhassa testamentissa ylienkeli Mikael mainitaan nimeltä yhdessä Gabrielin kanssa ainoastaan Danielin kirjassa. Uudessa testamentissa Mikael mainitaan Juudaksen kirjeessä ja Ilmestyskirjassa sekä Gabriel kahteen kertaan Luukkaan evankeliumissa. Muita ylienkeleitä, joiden nimet tunnetaan perimätiedon perusteella, ei mainita nimeltä Raamatussa. Roomalaiskatolinen kirkko on antanut ylienkeleille nimet: Mikael, Gabriel, Rafael, Uriel, Barachiel, Salafiel ja Jehudiel. Myös langennut enkeli Saatana kuului aikanaan ylienkelien joukkoon.

(Dan. 10:13)

”Persian enkeliruhtinas on vastustanut minua kaksikymmentäyksi päivää, mutta Mikael, yksi suurimmista enkeliruhtinaista, tuli auttamaan minua.”

(Dan.10:21)

”Ainoa, joka tukee minua heitä vastaan, on teidän enkeliruhtinaanne Mikael.”

(Dan.12:1)

”Silloin astuu esiin Mikael, suuri enkeliruhtinas, joka seisoo kansasi suojana.”

(Juud.1:9)

”Ei edes ylienkeli Mikael, kiistellessään Mooseksen ruumiista Paholaisen kanssa, rohjennut herjata eikä tuomita tätä, vaan sanoi: "Nuhdelkoon Herra sinua!”

(Ilm.12:7)

”Taivaassa syttyi sota. Mikael ja hänen enkelinsä kävivät taisteluun lohikäärmettä vastaan.”

Kirkkoisät ovat yhdistäneet ylienkeli Mikaelin vielä ainakin seuraaviin Vanhan testamentin tapahtumiin:

Israelilaisten eksoduksen (Egyptistä paon) aikana Mikael opasti israelilaisia päivällä pilvimuodostelman, yöllä tulisen pilarin muodossa.
Suuri Herran sotajoukon johtaja käytti valtaansa tuhotessaan 185 000 Assyyrian hallitsijan Sennacheribin sotilasta (deuterokanoniset kirjat)
Mikael löi jumalattoman johtajan Heliodoruksen. (2.Makk.3:24-26)
Mikael suojeli kolmea pyhää nuorta: Hananjaa, Asarjaa ja Misaelia (muistopv. 17.12.), kun heidät heitettiin tuliseen pätsiin heidän kieltäydyttyään epäjumalanpalvonnasta (Dan.3:22-25).
Jumalan tahdon mukaisesti sotajoukonjohtaja Mikael kuljettaa profeetta Habakukin (muistopv. 2.12.) hiuksista kantaen Juudeasta Babyloniin antamaan ruokaa Danielin leijonille (Dan.14:33-37)

Uuden testamentin ajalta kirkkoisien keromuksista löytyy ainakin yksi tapahtuma, joka yhdistetään ylienkeli Mikaeliin:

Mikael osoittaa voimansa ja pelastaa ihmeellisesti nuoren miehen, jonka rosvot heittivät mereen kivipainot jaloissaan pyhän Athosvuoren rannikolla. Tämä tarina löytyy athoslaisesta paterikonista ja pyhän Neofytus Dohiariolaisen elämänkerrasta

Mikael on ainoa enkeli, josta on Raamatussa käytetty nimitystä ylienkeli (aikaisemman käännöksen mukaan: arkkienkeli, kreikaksi: αρχάγγελος, ensimmäinen sanansaattaja) ja tästä syystä häntä pidetään kristinuskossa ylimpänä kaikista seitsemästä ylienkelistä.

Mikael (hepreaksi: מיכאל, latinaksi: Michael) tarkoittaa suomeksi ”sitä, joka on Jumalan kaltainen”. Mikaelin tehtäviä ovat perimätiedon mukaan erilaiset välitystehtävät ihmisiltä Jumalalle sekä Mikaelin katsotaan olevan enkeleistä se, joka johdattaa sielut taivaaseen. Pyhältä ylienkeli Mikaelilta pyydetään esirukouksia etenkin vihollisten tunkeuduttua omalle alueelle ja sisällissotien uhatessa.

Ylienkeli Mikaelia muistellaan erityisesti marraskuun 8. päivänä yhdessä ylienkelien Gabrielin ja Rafaelin sekä muiden ruumiittomien voimien kanssa. Toinen muistelupäivä on syyskuun 6. päivä, jolloin muistellaan ylienkeli Mikaelin ihmettä Fryygian Khoniassa, kun hän pelasti kirkon pakanoilta, jotka yrittivät tuhota sen patoamalla Khrysosjoen veden ja juoksuttamalla sen sitten kirkon yli.

Pyhälle ylienkeli Mikaelille on pyhitetty lukuisia ortodoksisia kirkkoja ja muiden muassa Mikkelin kaupunki ja Mikkelin ortodoksinen pääkirkko Etelä-Savossa on saanut nimensä ylienkeli Mikaelin mukaan. Luterilaisessa kirkossa oli alkuaan erityinen mikkelinpäivä 29.9., mutta päivän luonne on muuttunut aikojen saatossa ja siitä on nykyisin tullut kaikkien enkelien päivä ja sitä vietetään 29.9. tai sitä seuraavana sunnuntaina.


Ylienkeli Gabriel on yksi Raamatun kolmesta omalla nimellään mainitusta enkelistä ylienkelien Mikaelin ja Rafaelin ohessa. Heille kaikille on annettu Raamatussa myös arvo, ylienkeli tai aikaisemmassa Raamatun käännöksessä arkkienkeli.

Ylienkeli Gabriel esiintyy usein Raamatun teksteissä sanansaattajana. Vanhassa Testamentissa Gabriel ilmestyy Danielille (Dan.8:15-19):

Kun minä, Daniel, katselin sitä näkyä ja koetin ymmärtää sen tarkoituksen, huomasin edessäni seisomassa miehen kaltaisen olennon, ja minä kuulin ikään kuin ihmisen äänen Ulain rantojen yllä, ja se huusi ja sanoi: "Gabriel, selitä hänelle tämä näky." Hän tuli aivan viereeni, ja hänen lähestyessään minä kauhistuin ja heittäydyin kasvoilleni. Hän sanoi minulle: "Ihminen, sinun tulee ymmärtää, että se näky koskee lopun aikaa." Hänen puhuessaan minä vaivuin syvään uneen, kasvot maata vasten. Sitten hän kosketti minua ja nosti minut jälleen seisomaan. Hän sanoi: "Katso, minä teen sinulle tiettäväksi, mitä on tapahtuva vihan ajan lopussa, sillä näky koskee lopun aikaa."

ja toisen kerran (Dan.9:21-27):

Ja iltauhrin aikaan, minun vielä rukoillessani, saapui luokseni nopeasti lentäen se mies, Gabriel, jonka jo aikaisemmin olin näyssä nähnyt. Hän neuvoi minua ja sanoi: "Daniel, nyt olen tullut ohjaamaan ymmärrystäsi oikeaan. Heti kun aloit rukoilla, lähti liikkeelle sana, ja minä tulin kertomaan sen sinulle, sillä Jumala rakastaa sinua. Kuuntele siis tarkoin tätä sanaa, niin ymmärrät näkysi:

Seitsemänkymmentä vuosiviikkoa on määrätty kansallesi ja pyhälle kaupungillesi. Sitten jumalattomuus päättyy, synnistä tulee loppu, pahat teot sovitetaan, ikuinen oikeudenmukaisuus saatetaan voimaan, näky ja profetia sinetillä vahvistetaan ja kaikkein pyhin voidellaan. Sinun tulee tietää ja ymmärtää:

Siitä ajasta, jolloin se sana lähti liikkeelle, Jerusalemin entiselleen palauttamista ja rakentamista koskevan sanan lausumisesta, on voidellun hallitsijan tuloon seitsemän vuosiviikkoa. Ja kuusikymmentäkaksi vuosiviikkoa rakennetaan kaupunkia ennalleen, toreineen ja vallihautoineen. Mutta vaikeat ajat tulevat. Ja kuudenkymmenenkahden vuosiviikon kuluttua raivataan voideltu tieltä, eikä kansalla ole enää toista. Uusi hallitsija lähettää väkensä ja saastuttaa kaupungin ja pyhäkön, mutta tulva tekee hänestä lopun.

Ja tuho on säädetty, ja se kestää sodan loppuun asti. Hän on tekevä liiton raskaaksi monille yhden vuosiviikon ajaksi, ja puoleksi sitä viikkoa hän on lakkauttava teuras- ja ruokauhrin. Ja temppelin ylimmällä kohdalla on oleva turmion iljetys aina siihen saakka kun turmion tuoja vääjäämättä joutuu turmioon.

Uudessa Testamentissa Gabriel esiintyy Luukkaan evankeliumissa ensimmäisen kerran (Luuk. 1:5-25) ilmoittaessaan pyhän Johannes Edelläkävijän äidille, Elisabetille hänen raskaudestaan (kts. artikkeli: pyhä Johannes Edelläkävijä) ja toisen kerran (Luuk. 1:26-38) ilmoittaessaan raskaudesta Jumalansynnyttäjälle Neitseelle Marialle. Epäilevälle pyhän Johanneksen isälle, Sakariakselle enkeli sanoo (Luuk.1:19):

"Minä olen Gabriel, yksi niistä, jotka seisovat Jumalan edessä. Minut on lähetetty puhumaan sinulle ja tuomaan tätä iloista sanomaa."

Ylienkeli Gabrielin nimi on käännetty suomeksi merkityksissä: Jumalan mies sekä Jumala on voimani. Häntä pidetään yhtenä seitsemästä Raamatun ylienkelistä ja hänelle on annettu perimätiedossa erilaisia tehtäviä, kuten edellä mainitut sanansaattajan tehtävät niin myös koston ja kuoleman enkelin sekä ylösnousemuksen ja armon enkelin tehtävät. Häneen on liitetty myös sanonta Jumalan vasen käsi.

Ikoneissa ylienkeli Gabriel kuvataan usein Jumalansynnyttäjän ilmestyksen ikonin yhteydessä Jumalan sanansaattajana. Gabrielin on sanottu puhaltavan aikanaan viimeisenä päivänä tuomiopäivän pasuunaan ilmoittaen Kristuksen toisesta tulemisesta.

Ylienkeli Gabrielia pidetään mm. perhettä tai adoptiota suunnittelevien perheiden taivaallisena suojelijana ja roomalaiskatolisessa kirkossa ylienkeli Gabrielista on tuon sanansaattajaominaisuutensa tähden tehty paavin toimesta erityisesti toimittajien taivaallinen suojelija. Hänet on mainittu myös toisinaan taiteilijoiden suojelijana sekä totuuden etsijöiden ohjaajana.

Islamissa ylienkeli Gabriel esiintyy myös, nyt nimellä Jibrel. Hänen sanotaan olevan islamilaisen opin mukaan yksi neljästä ylienkelistä, joka heidän kertomansa mukaan saneli islamilaisten pyhän kirjan, Koraanin, profeetta Muhammedille vuodesta 610 alkaen Mekan lähistöllä luolassa. Samantapaisia, kristinuskon kannalta omituisia asioita kerrotaan Gabrielista myös joissain muissakin uskonnoissa, kuten esim. Bahai-uskon harrastajilla ja mormoneilla.

Perimätiedon mukaan ylienkeli Gabriel identifioidaan useissa Raamatun tapahtumissa, joissa ei varsinaisesti mainita enkeliä tai sanansaattajaa nimeltä. Tällaisia ovat esim. ilmoitus Joakimille ja Annalle Jumalansynnyttäjän syntymisestä, ilmoitus Jumalansynnyttäjän aviopuolisolle Joosefille Marian raskaudesta, ilmoitus Kristuksen syntymästä paimenille Beetlehemin kedolla.

Näiden lisäksi Gabriel liitetään vielä Kristuksen kärsimyksen ja ristiinnaulitsemisen ajan tapahtumiin. Hänen sanotaan olleen se (Mark.14:51-52) "Jeesuksen mukaan lähtenyt nuori mies, jolla ei ollut yllään muuta kuin pellavainen vaate, ja joka otettiin kiinni, mutta hän riistäytyi vaatteestaan ja pakeni alasti." Lisäksi Gabrielin sanotaan olleen sen, joka ilmoitti mirhantuojanaisille Kristuksen haudalla hänen ylösnousemisestaan.

Kuten edellä mainittiin, ylienkeli Gabriel kuvataan usein Jumalansynnyttäjän ilmestyksen ikonissa. Enkelin kuvaaminen yksinään on vaikeaa, sillä enkelillä ei ole inhimillistä muotoa. Joka tapauksessa Gabriel kuvataan usein pukeutuneena sinisiin tai valkoisiin vaatteisiin. Hän pitää kädessään joko liljaa (etenkin Jumalansynnyttäjän ilmestyksen ikonissa) tai trumpettia (tuomiopäivän pasuunaa), loistavaa lyhtyä (sanansaattajan ominaisuudessa), paratiisin puun oksaa (lehvää) tai keihästä (oikeassa kädessään) ja peiliä (vasemmassa kädessään) - peiliä, joka on tehty arvokkaasta korukivestä, jaspiksesta ja johon on kuvattu X-kirjain (tai XP) kuvaamaan Kristuksen nimeä (kreikan kielen sanasta Xristos - Kristos).

Häntä ei tule sotkea ylienkeli Mikaeliin, jolla on kädessään miekka ja kilpi ja joka on usein puettuna punaisiin vaatteisiin.

Ylienkeli Gabrielin muistopäivä - ylienkeli Gabrielin synaksis - on ortodoksisessa kirkossa heti Jumalansynnyttäjän ilmestyksen (25.3.) jälkeisenä päivänä maaliskuun 26. päivänä sekä toisen kerran heinäkuun 13. päivänä. Häntä muistellaan myös muiden ylienkeleitten ja muiden ruumiittomien voimien yhteydessä marraskuun 8. päivänä.

Tropari, 4.säv.

Taivaallisten voimien johtaja, | sinua me kelvottomat aina ahkerasti anomme, | että rukouksillasi suojelisit meitä | kätkien aineettoman kunniasi siipien alle | meidän hartaasti eteesi langetessa ja anoessa: | Päästä meidät hädästä, || oi ylhäisten voimien päämies.

Kontakki, 4.säv.

Taivaallisten voimien johtaja, | jumalallisen kunnian palvelija, | enkelten päämies ja ihmisten neuvoja, | rukoile meille hyvyyttä ja suurta armoa, || sinä, ruumiittomien voimien johtaja.

Kontakki, 8.säv.

Oi arkkienkeli, sinä olet kunniakas esirukoilija ja palvelija | loistavan, pyhän, kaikkitäyttävän, sanomattoman ja pelottavan Kolminaisuuden edessä. | Rukoile, että me voisimme vapautua kaikista vaivoista ja kärsimyksistä, || jotta huutaisimme sinulle: Iloitse, palvelijoittesi suojelus!


Ylienkeli Rafael (hepreaksi: Refael) on yksi Raamatun kolmesta nimeltä mainitusta enkelistä ylienkelien Mikaelin ja Gabrielin ohessa. Traditio tuntee muidenkin ylienkelien nimet: Uriel, Barachiel, Salafiel ja Jehudiel.

Ylienkeli Rafael esiintyy deuterokanonisen Tobitin kirjan luvuissa 3 – 12. Tobitin (’’Tobiaksen, Tobian tai Tobiaan’’) kirja on matkakertomus, joka samalla kuvaa hengellistä kilvoittelua. Rafael esiintyy nuoren miehen hahmossa nimellä Asarja, jonka Tobitin poika Tobia palkkaa oppaakseen ja matkakumppanikseen. Vasta heidän palattuaan matkalta ylienkeli Rafael paljastaa todellisen identiteettinsä:

Minä olen Rafael, yksi niistä seitsemästä enkelistä, jotka ovat Herran lähellä ja joiden on lupa tulla hänen kirkkautensa eteen. (Tobitin kirja 12:15)

Jumala lähettää ylienkeli Rafaelin auttamaan sokeaa Tobitia ja Saaraa, joka ei halua enää elää, koska paha henki Asmodaios on surmannut kunkin hänen seitsemästä aviomiehestään hääyönä, heti kun he lähestyivät morsianta. Tobit ja hänen sukulaisensa Saara, jotka eivät vielä tunne toisiaan, rukoilevat apua Jumalalta ja Rafaelin avulla Saara vapautuu vainoajastaan Asmodaioksesta. Tobitin poika Tobia ottaa Saaran vaimokseen. Tobit saa näkönsä takaisin ja he kaikki ylistävät Jumalaa.
Rafaelin tehtävät

Ylienkeli Rafaelista kerrotaan myös monissa muissa juutalaisissa kirjoituksissa. Heenokin kirjassa, joka ei kuulu kanonisiin teksteihin, ylienkeli Rafael Jumalan käskystä kahlehtii demonin. Rafaelin tehtävänä on Heenokin kirjan mukaan parantaa ihmisten sairauksia ja haavoja. Nimi Rafael tarkoittaakin Jumala parantaa. Häntä pidetään myös matkustavien suojelijana.

Ikoneissa Rafael esiintyy harvoin yksin. Tavallisesti hänet kuvataan yhdessä Mikaelin ja Gabrielin tai kaikkien ylienkelien kanssa siivekkäänä nuorena miehenä yllään diakonin jumalanpalveluspukua muistuttava vaate, toisessa kädessään sauva ja toisessa kilpi, jossa on risti.

Ylienkeli Rafaelia muistellaan ortodoksisessa kirkossa erityisesti marraskuun 8. päivänä yhdessä ylienkelien Mikaelin ja Gabrielin ja muiden ruumiittomien voimien kanssa.

Tropari, 4.säv.

Oi taivaallisten voimien johtajat, | teitä me kelvottomat aina ahkerasti anomme, | että rukouksillanne suojelisitte meitä | kätkien aineettoman kunnianne siipien alle | meidän hartaasti eteenne langetessa ja anoessa: | Päästäkää meidät hädästä, || oi ylhäisten voimien päämiehet.

Tropari, 1.säv.

Ylistäkäämme kerubeja, serafeja, valtaistuimia, voimia, hallituksia, valtoja ja herruuksia, | arkkienkeleitä ja enkeleitä, | sillä he ovat aluttoman Kolminaisuuden ruumiittomia palvelijoita | ja käsittämättömien salaisuuksien ilmoittajia. | Kunnia Hänelle, joka on antanut teille elämän; kunnia Hänelle, joka on antanut teille valon; || kunnia olkoon Hänelle, jota ylistätte kolmi-pyhä veisuin.

Kontakki, 4.säv.

Taivaallisten voimien johtajat, | jumalallisen kunnian palvelijat, | enkelten päämiehet ja ihmisten neuvojat, | rukoilkaa meille hyvyyttä ja suurta armoa, || te ruumiittomien voimien johtajat.





Back

PayPal