Kunnioitetun profeetan, pyhän Johannes Edelläkävijän ja Kastajan sikiämisen muistopäivää vietetään syyskuun 23. päivä.

Pyhä profeetta Malakia profetoi, että ennen Messiaan syntymistä tulee Hänen Edelläkävijänsä ja osoittaa Hänen tulemisensa. Juutalaiset siis odottivat Messiaan lisäksi Edelläkävijän saapumista.

Raamatussa Luukkaan evankeliumissa (Luuk.1:5-25) on kerrottu pyhän Johanneksen syntymää edeltävistä asioista:

Sakarias ja Elisabet

Palestiinan Juudeassa elivät oikeamielinen pappi pyhä Sakarias (muistopäivä 5. päivä syyskuuta) ja hänen vaimonsa pyhä Elisabet (muistopäivä 5. päivä syyskuuta) hartaasti noudattaen Herran käskyjä. Avioparilla oli kuitenkin huonoa onnea, sillä he olivat jääneet ilman lasta ja he olivat jo iäkkäitä ihmisiä. Silti he lakkaamatta rukoilivat Jumalaa suomaan heille lapsen.

Kerran pyhän Sakariaksen ollessa palveluksessa Jerusalemin temppelissä, hän meni alttariin suitsuttamaan. Mentyään alttariverhon taakse, hän näki Jumalan enkelin seisovan suitsutusalttarin oikealla puolella.

Enkelin ilmoitus

Sakarias hämmästyi ja pysähtyi pelokkaana, mutta enkeli sanoi hänelle: ”Älä pelkää, Sakarias. Rukouksesi on kuultu, vaimosi Elisabet synnyttää sinulle pojan ja sinä annat hänelle nimeksi Johannes. Ilo ja riemu täyttävät sinut, ja monet iloitsevat hänen syntymästään. Hän on oleva suuri Jumalan mies. Viiniä ja väkijuomaa hän ei juo. Jo äitinsä kohdusta asti hän on täynnä Pyhää Henkeä. Hän kääntää Israelin kansasta monet jälleen Herran, heidän Jumalansa, puoleen. Hän kulkee Herran edelläkävijänä Elian hengessä ja voimassa, hän kääntää isien sydämet lasten puoleen ja ohjaa tottelemattomat ajattelemaan hurskaiden tavoin, näin valmistaakseen kansan Herran tuloa varten.”

Mutta Sakarias ei uskonut noita taivaallisen viestintuojan sanoja ja enkeli sanoi hänelle: ”Minä olen Gabriel, yksi niistä, jotka seisovat Jumalan edessä. Minut on lähetetty puhumaan sinulle ja tuomaan tätä iloista sanomaa. Mutta sinun suusi mykistyy nyt, etkä kykene puhumaan ennen kuin sinä päivänä, jona tämä tapahtuu, koska et uskonut sanojani, jotka aikanaan käyvät toteen.”

Sillä välin kansa odotti Sakariasta ja he olivat hämmästyneitä, kun Sakarias ei tullut ulos alttarista pitkään aikaan. Kun hän vihdoinkin tuli, kansa odotti saavansa häneltä vielä siunauksen, mutta Sakarias ei voinut tehdä sitä, koska hän oli äkisti tullut mykäksi. Kun Sakarias selitti viittoilemalla, ettei voinut puhua, kansa ymmärsi, että hän oli nähnyt näyn.

Ylienkelin profetia kävi toteen ja vanhurskas Elisabet vapautui lapsettomuudestaan ja synnytti pojan, Johanneksen, josta oli tuleva Herran Edelläkävijä ja Kastaja.Tropari ja kontakki

Tropari, 4.säv.

Iloitse, sinä joka olit hedelmätön! Sinä tulit raskaaksi Auringon Valosta, joka valaisee pimeydestä sokeutuneen maailman. Iloitse, Sakarias, ja huuda rohkeasti: Kaikkein Korkeimman profeetta haluaa syntyä!

Kontakki, 1.säv.

Sakarias suuresti iloitsee vaimonsa Elisabetin kanssa, sillä hänessä sikisi Johannes Edelläkävijä! Enkeli ilmoitti iloiten hänestä, ja me kunnioitamme häntä julistaen tätä siunausta.

Back

PayPal