Св. Дометий се родил в Персия като езичник във времето на Константин Велики. Като малък той се запознал с Христовата вяра, оставил езичеството и се кръстил. Толкова много той обикнал истинската вяра, че напуснал всичко светско и станал монах в един манастир до гр. Низибия. След като поживял тук известно време, той пожелал да се отдаде на безмълвен живот. Затова напуснал манастира и отишъл в една пуста планина, където се настанил в пещера. Чрез пост, молитва, бдение и богомислие той достигнал такава светост и съвършенство, че изцерявал от всякакви болести. В тия предели дошъл Юлиан Отстъпник. Той чул за Дометий и пратил люде да зазидат отшелника в пещерата жив, заедно с двама негови ученици. Така свършил живота си този Божи угодник и се преселил в Царството небесно. Това станало в 363 година.


Тропар

Подвизавал се постнически на планината с всеоръжието на кръста си погубил опълчението на невеществените врагове, всеблажени, и заедно с това мъжествено си се облякъл в мъченичество. Заради двете си се увенчал от Бога, преподобномъчениче Дометие, вечнопаметни.


Кондак

Превъзмогнал тленното и погубващо мъдруване, преподобномъчениче Дометие, си бил велик наставник на монасите, непобоял се от яростта на царя, нежелаещ да почита Христа, истинния Бог. Затова и си загинал, възпявайки: Бог е с мене и никой не може да ни победи.
Назад


PayPal