Роден и възпитан като християнин във Велики Новгород. След смъртта на родителите си се замонашил и се предал на тежък подвиг. Основал манастир на брега на река Волхова, на мястото, където му се явила небесна светлина. Приживе и след смъртта си - голям чудотворец, прозиращ в човешките тайни, изгонващ нечисти духове, и изцеляващ всякакви болести на хората.

Слугата на княз Василий Василиевич бил тежко болен и помолил да го занесат на гроба на свети Варлаам. Той наредил още, ако по пътя умре, да го занесат мъртъв при светителя. Така и станало. Той умря по пътя и мъртъв го занесли в манастира, където оживял, станал и се поклонил на гроба на светителя.

През 1471 г. цар Иван Грозни заповядал да разровят гроба на светеца. Веднага щом започнали да го откриват, от гроба се вдигнал пламък и запалил дървената църква. Царят толкова се уплашил, че избягал от храма и в бързането си забравил жезъла, който до ден днешен се пази при гроба на светеца. За спомен на това чудо св. Варлаам се празнува два пъти – (днес – бел. ред.) и в петък след Неделята на Вси Светии.
Назад


PayPal