13.12.2013
Јулијански (стари) календар:
30.11.2013
Pred. Децембар Next
PayPal
Pred. 2013 Next


Свети апостол Андреја Првозвани

Свети апостол Андреја ПрвозваниСин Јонин и брат Петров, родом из Витсаиде, и рибар по занимању. Најпре је био учеником светог Јована Крститеља, но када свети Јован указа прстом на Господа Исуса говорећи: „Гле, Јагње Божије!” (Јн 1, 36), тада свети Андреја, остави свога првога учитеља и пође за Исусом. Потом Андреја приведе свога брата Петра ка Господу. По силаску Светог Духа паде у део овоме првом апостолу Христовом, светом Андреји, да проповеда Јеванђеље у Византији и Тракији, потом у земљама дунавским, па у Русији и око Црног мора, и најзад у Епиру, Грчкој и Пелопонезу, где и пострада. У Византији постави првога епископа у лицу светог Стахија; у Кијеву пободе крст на висини и прорече сјајну хришћанску будућност народу руском; по Тракији, Епиру, Грчкој и Пелопонезу преведе мноштво народа у веру, и постави им епископе и свештенике. У граду Патрасу учини многа чудеса именом Христовим и задоби многе за Господа, међу којима беху брат и жена царског намесника Егеата. Егеат разјарен због тога стави Андреју светога на муке, а потом распе на крсту. Докле год беше жив на крсту, апостол Христов говораше корисне поуке хришћанима, који се беху сабрали око крста његова. Хтеде га народ скинути с крста, но он се опре томе. Најзад се апостол поче молити Богу, и при том нека необична светлост обасја га целог. То светлосно обасјање трајаше пола сата, и када оно ишчезе, апостол предаде своју свету душу Богу. Тако сконча свој земни век првозвани апостол, који први од дванаест великих апостола позна Господа и пође за Њим. Пострада свети Андреја за свога Господа 62. године. Мошти његове беху пренете у Цариград. Доцније глава му је пренета у Рим, а једна рука у Москву.

Свети Фрументије, просветитељ Абисиније

У време цара Константина Великог путоваше за Индију неки учен човек из Тира, по имену Меропије. Он беше узео са собом два млада хришћанина брата Едесија и Фрументија. На томе путу разби им се лађа на бури крај обала Абисиније, и дивљи Абисинци побише све људе с лађе осим ова два брата, Едесија и Фрументија. У Абисинији они проживе неколико година и успеју да уђу у дворску службу код цара абисинског. Фрументије почне проповедати веру хришћанску, но доста опрезно, и увери се, да је земљиште за такву проповед подесно и плодно. Онда оба брата седну у лађу и крену и то: Едесије у Тир својим родитељима а Фрументије у Александрију светом Атанасију Великом, патријарху. Фрументије изложи патријарху положај у Абисинији и потражи пастире за новообраћене у веру. Свети Атанасије рукоположи Фрументија за епископа. Свети Фрументије се врати у Абисинију, где својом ревношћу и чудесима успе да за живота свога обрати сву Абисинију у веру хришћанску. Овај велики пастир стада Христовог и просветитељ Абисиније скончао је мирно 370. године и преселио се у Царство Господа свога.

Свети мученик Андреј

ПОДВИЖНИК боравио у ћелији близу Влахерне, саборац Стефана Новог.[56] Пострадао за свете иконе. Убили га иконоборци вукући га по земљи.

Свети Александар лезвијски

НА неприступном месту, удаљеном сат и по хода од села Лафиона Митимнијске области, на острву Лезвосу, у долини отвореној према мору, налазе се данас остаци древних манастира. Овде је за време Агарјана била исламска текија у којој су живели дервиши све до ослобођења Лезвоса од турског ига (1912. године)...

Свети преподобни Нестор и Јефтимије, подвижници дечански

Ови Свети подвижници Српски спомињу се у општој Стихири Српским Светитељима. Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве назначио је да се они празнују 11. новембра (заједно са Св. Стефаном Дечанским).

Свети Вакхтанг Горгасали, краљ Грузије

Свети  Вакхтанг Горгасали, краљ ГрузијеГрузија

Свети Петар, први католикос-патријарх Грузије

Свети Петар, први католикос-патријарх ГрузијеГрузија

Свети Самуил, други католикос-патријарх Грузије

Свети Самуил, други католикос-патријарх ГрузијеГрузија

Децембар 2013
НеПоУтСрЧеПеСу
Свети преподобни Василије
1
риба
Светих сто педесет мученика војника
2
вода
Свети Теокист исповедник
3
уље
Свети благоверни кнез Јарополк-Петар Изјаславич
4
риба
Свети преподобномученик Сисиније
5
уље
Свети новомученик архимандрит Григорије (Перадзе), грузијски
6
вода
Свети преподобни Карион
7
риба
Света мученица Василиса
8
риба
Свети преподобни Хермион
9
вода
Свети преподобни Паладије
10
уље
Свети мученици два детета
11
вода
Свети Мардарије Љешанско-либертвилски
12
уље
Свети Самуил, други католикос-патријарх Грузије
13
вода
Свети Ананије и Солохон, архиепископи ефески
14
риба
Свети Соломон, архиепископ ефески
15
уље и вино
Свети мучеици Агапије, Селевк и Мамант
16
вода
Света мученица Јулијана
17
уље и вино
Свети преподобни Гратос
18
уље и вино
Свети Максим, митрополит кијевски
19
риба
Свети преподобни Јован, постник печерски
20
вода
Свети преподобни Кирил Челменски
21
риба
Свети мученик Исак
22
уље и вино
Свети мученик Евгеније
23
уље и вино
Свети преподобни Вихијан и Номон
24
уље
Света Ефимијана
25
уље и вино
Свештеномученик Гаврило, патријарх Пећки
26
уље и вино
Свети мученик Ипатије
27
вода
Света два џелата
28
риба
Света преподобна Софија
29
риба
Свети новомученик Никита
30
уље и вино
Освећење храма Пресвете Богородице у Халкопратији у Цариграду
31
уље
    

* Уколико славите славу за време поста, тога дана, дозвољена је и риба.
* Уколико ваша слава пада у среду или петак, трпеза је обавезно посна.
Помозите нам да трајемо
PayPalМесечеве мене за Децембар , 2013
03.12.2013 Млад месец (младина)
09.12.2013 Прва четврт
17.12.2013 Пун месец (уштап)
25.12.2013 Последња четврт